Rekord alacsony a munkanélküliek száma

építkezés építőmunkások munkások builder steel scaffolding building tool hat formwork group house silhouette infrastructure equipment site plan industrial installation platform china large project safety developments elements occupational working back lig
24906569 - construction workers working on scaffolding
Vágólapra másolva!
A magyar munkanélküliség továbbra is rekord alacsony szinten van. Az elmúlt három hónapban 35 ezren dolgoztak többen, mint egy évvel korábban.
Vágólapra másolva!

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közzétette a 2017. novembere és 2018. januárja közötti időszakra vonatkozó foglalkoztatottsági és a munkanélküliségi mutatókat. Ebből az derül ki, hogy a munkanélküliek átlagos létszáma az egy évvel korábbihoz képest 24 ezer fővel, 174 ezerre csökkent.

A munkanélküliségi ráta 0,5 százalékponttal kisebb, 3,8 százalékos.

A tavalyi negyedik negyedévhez képest a munkanélküliek száma 2 ezerrel tovább csökkent,

a ráta továbbra is történelmi mélyponton van.

A 15-24 éves munkanélküliek száma 35 ezerre, munkanélküliségi rátájuk 10,6 százalékra csökkent, a munkanélküliek egyötöde azonban továbbra is ebből a korcsoportból került ki.

Egyre kisebb a munkanélküliség Forrás: Image Source/Image Source/Steve Prezant/Steve Prezant

A 25-54 éves úgynevezett legjobb munkavállalási korúak munkanélküliségi rátája 0,3 százalékponttal 3,4 százalékra, míg az 55-64 éveseké 1,5 százalékponttal, 2,6 százalékra, csökkent egy év alatt.

A munkanélküliség átlagos időtartama 15,0 hónapra csökkent,

a munkanélküliek 38,3 százaléka legalább egy éve keresett állást, vagyis tartósan munkanélküli volt.

Foglalkoztatottság

A KSH szerint 4 millió 436 ezer volt a foglalkoztatottak átlagos létszáma januárban a 2017. november-2018. január időszakban.

Ez 35 ezerrel több, mint egy évvel korábban.

A téli hónapokban megtorpant a foglalkoztatási adatok javulása, a foglalkoztatottak száma 12 ezerrel, a ráta 0,1 százalékponttal elmaradt a tavalyi negyedik negyedéves adatoktól.

Az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma 87 ezerrel nőtt,

a magukat közfoglalkoztatottnak vallók száma 33 ezerrel, a külföldi telephelyen dolgozóké 19 ezerrel csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

Egyre többen dolgoznak Magyarországon Forrás: Origo

Horváth András, a Takarékbank elemzője szerint a foglalkoztatottak száma várhatóan

munkanélküliségi ráta 2017-ben éves átlagban 4,1 százalék lehetett, míg 2018-ban az éves ráta várhatóan 3,9 százalékig süllyed.