Nem változott az alapkamat

2016. 08. 18. Budapest Illusztráció Krisztina körút 39. MNB Magyar Nemzeti Bank Épület, MNB ügyfélszolgálat, jegybank,
Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyfélszolgálata, Magyarország központi bankja. 2016. 08. 18.
Vágólapra másolva!
A monetáris tanács nem változtatott a jegybanki alapkamat 0,9 százalékos szintjén és a kamatfolyosón sem – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden. A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa megítélése szerint az inflációs cél fenntartható eléréséhez az alapkamat, valamint a laza rövid és hosszú oldali monetáris kondíciók tartós fenntartása szükséges.
Vágólapra másolva!

A döntés megfelel az elemzői várakozásoknak. Az elemzők többsége szerint idén marad a 0,9 százalékos alapkamat és a laza kondíciók.

Magyar Nemzeti Bank (MNB) Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Az egynapos jegybanki fedezett hitel kamatlába 0,9 százalék, az egynapos jegybanki betét kamata pedig mínusz 0,15 százalék maradt.

A jegybanki alapkamat mértéke 2016. május 25. óta nem változott.

A kiadott közleménye szerint az inflációs cél fenntartható elérése 2019 közepére várható, valamint a monetáris tanács kiemelt figyelemmel kíséri a monetáris kondíciók alakulását, és a kibővített eszköztár alkalmazásával biztosítja a laza monetáris kondíciók tartós fennmaradását.

A tanács célja, hogy a laza monetáris kondíciók a hozamgörbének ne csak a rövid, hanem hosszabb szakaszán is érvényesüljenek.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője úgy vélte, hogy a monetáris kondíciók szigorításá a jövő év elejéig nem valószínű, akkor is először a nem konvencionális eszközök visszavonása következhet, majd az alapkamat lassú, fokozatos emelése legfeljebb 2020 elejétől.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője úgy vélte, hogy a nemzetközi fejlemények és az infláció gyorsulása miatt a mostaninál semlegesebb monetáris feltételek jöhetnek a magyar piacon.

Szerinte azonban a jegybank már az idén lépéseket tehet a kevésbé laza feltételek irányába, de ez nem kamatemelést jelent majd, hanem a nem konvencionális eszközök visszafogását.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint sem változik idén a jegybanki alapkamat, és a bankközi kamatok sem (a 3 hónapos BUBOR kamata jelenleg 0,02 százalékon áll). 2019 második félévében indulhat el legkorábban a magyar bankközi kamatok emelkedése, ami nagyban függ a magyar és nemzetközi inflációs folyamatoktól, valamint az Európai Központi Bank monetáris politikájától is.