Mindenki szeretne egy szeletet a híres japán marhából

Horizontal TRADE FAIR AND TRADE SHOW AGRICULTURE AND FOOD INDUSTRY ILLUSTRATION MEAT BEEF This picture taken on October 16, 2016 shows a stand where Japanese wagyu matured beef is displayed at the SIAL 2016 (International Food Fair) in Villepinte, North E
This picture taken on October 16, 2016 shows a stand where Japanese wagyu matured beef is displayed at the SIAL 2016 (International Food Fair) in Villepinte, North East of Paris. SIAL, International Food Fair, opened today. This is the biggest supermarket in the world, where one can discover new food trends. / AFP PHOTO / MARTIN BUREAU
Vágólapra másolva!
A wagyu a világ legnevesebb és sokak által legfinomabbnak tartott marhahúsa, amely a világ összes luxuséttermének az étlapján megtalálható. A japánból származó ínyencség iránt az utóbbi időben megnőtt a kereslet, hiszen a fejlődő országok javuló gazdasági teljesítménye miatt, már nemcsak a gazdagok tehetik meg, hogy esznek egy jófajta bélszint, hanem a középosztályból is egyre többeknek nyílik erre lehetősége. A megnövekedett igényekkel azonban nehéz tartani a lépést és hiába próbálja meg növelni Japán az exportot, a wagyu ára gyakorlatilag kilőtt. Néhány ország ezért úgy döntött, országon belül próbálja megoldani a problémát és saját wagyu marhákat tenyészt.
Vágólapra másolva!

A wagyu marhát sokan a húsok királyának tartják, ezért nem meglepő, hogy a fejlődő országokban is egyre többen akarják megkóstolni a jellegzetes ízű és márványos textúrájú japán marhahúst. Ahogyan az emberek egyre jobban élnek az olyan országokban, mint például Thaiföld, úgy szeretnének egyre többet kipróbálni a nyugati – ebben az esetben a keleti – luxusból.

Kobei beef steaks a Kobe Plaisir étteremben Forrás: Getty Images/2017 Buddhika Weerasinghe/Buddhika Weerasinghe

A kereslet megugrása többféle dolgot eredményezett. Az egyik, hogy a wagyu marhahús ára valósággal kilőtt az utóbbi években, annak ellenére is, hogy a legtöbb helyen már nem valódi wagyu marhát árulnak, hanem olyan keverék fajtát, amely legalább 50 százalékban rendelkezik a wagyu génjeivel. Ezt részben azért csinálják, mert a hús így olcsóbb és a középosztály számára is megfizethetőbb, részben pedig azért, mert Japán nem győzi már az eredeti wagyu exportját.

Mi az a wagyu marha és a híres kobei marha?

A wagyu magyar fordításban nagyjából annyit tesz, mint japán tehén, tehát nem kifejezetten egy fajtáról van szó, hanem a Japánban élő négy főbb fajta közös gyűjtő elnevezése. A kobei marha egy nagyon különleges wagyu, a Tajima-Gyu, amelyet szigorú előírások szerint etetnek és nevelnek. A marhának többek között a Hyogo prefektúrában kell születnie, szintén az ottani farmokon kell nevelkednie, és a súlya ha már egyszer elérte, nem haladhatja meg a 470 kilót. Elmondható tehát, hogy minden kobei wagyu, azonban nem minden wagyu kobei. Számszerűsítve, a Japánban egy év alatt elfogyasztott wagyuk mindössze 0,6 százaléka kobei marha és mindössze 3000 jószág kapja meg évente a kobei minősítést . A legjobb wagyuk a Kansai régióban találhatóak, innen származik a kategória három királya, a Matsusaka, a kobei és az Ohmi.

A nehezen kielégíthető kereslet eredményeként Japán marhaexportja az előző évben 40 százalékkal, 2 706 tonnára nőtt.

Az ország húsfeldolgozói, mint az Itoham Foods és a Starzen tovább szeretnék növelni a wagyu-exportot, hogy mindenkit el tudjanak látni elegendő marhával. A legnagyobb importőrök között olyan országok szerepelnek, mint Thaiföld, az Egyesült Államok vagy éppen Hongkong, de a listán még Laosz is fellelhető.

Forrás: Financial Times

A megugró tengerentúli kereslet egybeesik a tokioi kormánynak a mezőgazdasági termékek exportjának növelésére szánt intézkedéseivel, de ezzel egyidejűleg a jó minőségű marhát tenyésztők száma is csökkent. Japán wagyu-iparára nagy hatással vannak az idősödő farmerek, az előállítás költségének a növekedése és az is, hogy a fiatalabbak már nem szeretnek a mezőgazdaságban dolgozni, így cégörökösök híján sok tenyészet tűnik el.

A marhatenyészetek száma 2017-ben 50 ezer volt, ami majdnem 40 százalékos visszaesés az egy évtizeddel korábbihoz képest, és a marhák száma is 14 százalékkal, 2,5 millióra csökkent.

Kobei marhaszeletek Forrás: Getty Images/2017 Buddhika Weerasinghe/Buddhika Weerasinghe

Eri Amano, a japán mezőgazdasági minisztérium tojásért és húsokért felelős igazgatója szerint rengetegen hagyják el a marhatenyésztést, ezért az állatok száma is folyamatosan csökken, aminek következtében az ország nem képes tartani a lépést a kereslettel, bár a húsféle ára ugyancsak nő.

Japán mellett más országok is próbálják meglovagolni a wagyu marha világsikerét.

Ausztrália is iilyen. Sokáig ök látták el Indonéziát is marhahússal, de nemrég inkább a jobb minőségű állatok tenyésztésébe fogtak, mert kiderült: van igény a drágább hús exportjára is.

Wagyu marhák Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Sebastian Kahnert

Az Egyesült Királyságban hasonló a helyzet, ahol Martine Chapman hét évvel ezelőtt kezdett el wagyu marhák tenyésztésével foglalkozni Skóciában. A londoni születésű Chapmannek azelőtt semmi köze nem volt a mezőgazdasághoz. Jelenleg 2000 marhát tart, köztük 120 genetikailag tökéletes wagyu is megtalálható. Ő látja el a brit éttermek többségét hússal, sőt még Hongkongból is rendelnek tőle.

Az ő farmjáról származó wagyu húsa négyszer annyiba kerül, mint a sok helyen népszerű angus. Tokióban például egy kiló tökéletes minőségű wagyuért nagyjából 7000 forintot kell fizetni.

Ez azt jelenti, hogy öt év leforgása alatt 70 százalékkal ment fel a hús ára.

Az Egyesült Királyság meglehetősen kis tenyésztő országnak számít, 2017-ben összesen 4692 wagyu marhát jegyeztek be, ez viszont 50 százalékos növekedés az előző évhez képest és több mint kétszeres növekedés 2015-höz mérve. Ez pedig azt mutatja, hogy a költséges import helyett, az országok igyekeznek „helyben” megoldani a hiányt.