Ezekben a városokban kereshet a legtöbbet külföldiként

jüan yuan Kína deviza
A combo of Chinese currency RMB or Yuan, US Dollar, Hong Kong Dollar and other currencies notes is seen outside a foreign exchange shop in Hong Kong on March 12, 2015. China is in talks with the International Monetary Fund for the Washington-based institution to add the yuan to its basket of reserve currencies, a top banking official said Thursday as Beijing seeks a greater global role for the unit. It hopes the yuan will become part of the IMF's special drawing rights (SDR) assets in the foreseeable future, said vice central bank governor Yi Gang. (Jason Li/EyePress)
Vágólapra másolva!
A nemzetközi statisztikák azt mutatják, hogy ha valaki külföldiként jelentős pénzeket akar keresni, akkor érdemes keletnek vennie az irányt. Az HSBC felmérése szerint ugyanis Ázsiában ma igen jól járhat az, aki külföldiként vállal munkát.
Vágólapra másolva!

A világ nagyvárosai közül az indiai pénzügyi, kereskedelmi és szórakoztatóipari központnak számító Mumbai vezeti a listát, ha arról van szó, hol lehet a legjobban keresni külföldi munkavállalóként – idézi a Bloomberg az HSBC Bank International kutatását.

Ha valaki külföldiként az indiai szubkontinens legnagyobb népességű városába költözik, akkor

átlagosan 217 165 dollárt (közel 55,5 millió forint) kereshet évente.

Ez több mint a duplája a külföldiek által megkeresett átlagnak, amely 99 903 dollár (25,5 millió forint) – derül ki a jelentésből.

Érdekesség, hogy az HSBC listájának első 10 helyére sem tudott bekerülni London, mivel a brit főváros csupán a 11. lett. Mumbai aranyérme után a második helyre egyébként San Francisco (207,2 ezer dollár) futott be, míg a harmadik Zürich lett 206,9 ezer dollárral. Az első 10 helyre sorrendben az alábbiak tudtak még beérni: Sanghaj, Genf, New York, Los Angeles, Jakarta, Hongkong, valamint Párizs.

Angolszász népszerűség

Noha az Ázsiában dolgozó külföldiek általánosan kedvezőbb anyagi juttatásokban részesülhetnek, a kontinens összes térsége gyengén szerepelt, ha a konkrét munkalehetőségekről van szó. Még a több mint 18 millió lakosú Mumbai sem tud elég jó állást kínálni a külföldieknek ahhoz, hogy lenyomja a brit és az amerikai célállomásokat.

Ennek oka, hogy

az amerikai és brit technológiai központok a legvonzóbb célvárosok azoknak a külföldi szakembereknek, akik szeretnének előrelépni a karrierjükben

– mondja Dean Blackburn, a kutatás vezetője.

A jó fizetések még nem hozzák magukkal azonnal egy város globális népszerűségét is Forrás: RIA Novosti/Vladimir Trefilov

Jó példa a fenti eltérésre Dublin, amely Európa egyik technológiai központjának számít. A város bekerült az első ötbe a lehetőségek tekintetében, viszont a fizetések terén a globális átlag alatt kapott csak helyet. Mindazonáltal az Írországban dolgozó külföldiek 61 százaléka arról számolt be, hogy javulást tapasztalt a magánélet és a munka egyensúlyának szempontjából.

Árak és életszínvonalak

Érdemes még kiemelni Svájcot, mivel az alpesi ország korábban vezette a külföldiek fizetéseit tömörítő listát. Az ország most két várossal tudott felkerülni a top 5-be. Az egyik Zürich, amely olyan bankoknak ad otthont, mint a Credit Suisse vagy a UBS Group, de a Google mögött álló Alphabet is üzemeltet székhelyet a városban. A másik Genf, ahol pedig a világ olyan jelentős nyersanyag-kereskedő vállalati működnek, mint a Trafigura Group vagy a Mercuria Energy Group.

Svájc helyzete egyébként is kivételes, mert bár rendkívül magasak a megélhetési költségek, az országba költöző külföldiek 77 százaléka arról számolt be, hogy

a magas bérek, illetve az alacsony személyi jövedelemadók kombinációja több elkölthető jövedelmet hagy a zsebükben.

A megkérdezettek több mint fele emellett úgy nyilatkozott, még az igen drága ingatlanpiac mellett is jobban él, mint otthon.