Bajban a Snapchat és a KFC, a SpaceX hozza el a szupergyors internetet

KFC, Anglia, Hétfő óta több étterem nem nyitott ki Angliában
(FILES) In this file photo taken on February 19, 2018 The signage outside a closed KFC fast food store is seen in south London on February 19, 2018. Hundreds of KFC outlets remained shut in Britain on February 21 due to a supply crisis, leaving fans craving a fix of deep-fried chicken. The shortages, which are expected to last all week in some parts of Britain, have prompted online mockery and disbelief aimed at the US fast-food giant. / AFP PHOTO / BEN STANSALL
Vágólapra másolva!
A héten több nagyvállalat is komoly problémákba ütközött. A népszerű gyorsétterem - a KFC - húshiány miatt zárta be üzleteinek többségét az Egyesült Királyságban, a Snapchat pedig a rosszul sikerült frissítése miatt került gondba. Kiderült az is, hogy Elon Musk és a SpaceX hogyan szeretné még gyorsabbá tenni az internet sebességét. Varga Mihály pedig kijelentette, hogy a kormány továbbra sem mondott le arról, hogy a személyi jövedelemadó egyszámjegyű legyen.
Vágólapra másolva!

Az orvosok és ápolók elhagyják Nagy-Britanniát

2017-ben a szigetországba érkező orvosok száma 9 százalékkal csökkent. Emellett rengeteg kint dolgozó, de nem angol származású orvos fél attól, hogy mi lesz velük, miután a britek elhagyják az Uniót.

Illusztráció Forrás: AFP/Science Photo Library

Jelenleg az Egyesült Királyságban dolgozó orvosok 10 százaléka külföldi, de folyamatos az elvándorlás. Még aggasztóbb, hogy Európa-szerte orvoshiány van, és az Európai Bizottság becslése szerint 2020-ra az Uniónak 230 ezer orvosra lesz szüksége.

Nagy bajban a KFC, nincs elég hús

A KFC azután került komoly bajba, miután lecserélte a csirkehús kiszállításával foglalkozó vállalatot. Jelenleg ezt a feladatot új partner - a DHL - végzi, azonban komoly logisztikai gondok adódtak a cégnél.

Illusztráció Forrás: AFP/Ben Stansall

Emiatt húshiány lépett fel, mert az éttermek nem kapták meg időben az árut. Az Egyesül Királyságban található 900 KFC közül mindössze 254 nyitott ki, és ezek is csak korlátozott menüvel és rövidített órákban üzemeltek a héten.

Hat év alatt kétmilliárd dollárt lopott két indiai alkalmazott

A vizsgálatok alapján 1,8 milliárd dollárnak megfelelő rúpiát csalt el hat év alatt két egyszerű banki alkalmazott az egyik legnagyobb indiai állami pénzintézetnél. A csalássorozat 2011 és 2017 ősze között zajlott.

Illusztráció Forrás: AFP/Noah Seelam

A hatóságok még nem tudják megmondani, mikor érnek az ügy végére, annyi viszont biztos, hogy az indiai bankrendszer sajátos hiányosságaira és rendszerszintű problémákra mutat rá a bűncselekmény.

Átnevezik az Aréna Plázát

Az ország leglátogatottabb plázája - a fővárosi Aréna Pláza - ezentúl Arena Mall néven fog futni. Nem csak a név változik, hanem a dizájn is megújul majd, valamint másik logót is kap a pláza.

Illusztráció Forrás: MTI/Róka László

Az Aréna piaci pozícióját a bevásárlóközpont tulajdonosa, a NEPI Rockcastle több lépcsőben, folyamatos innovációkkal kívánja tovább erősíteni. A 2007-ben megnyílt Arena Mall az ország piacvezető bevásárlóközpontja, heti 250 ezres látogatószámmal.

Bill Gates elmesélte világmegváltó terveit

A világ vagyonának elosztása rendkívül aránytalan, de Bill Gatesnél senki nem fizet több adót a világon. Az Independentnek nyilatkozva azt mondta: szerinte nem a vagyon után kellene az adókulcsokat megállapítani, hanem a vagyonelemekre kellene magasabb százalékot kiróni.

Illusztráció Forrás: AFP/Justin Tallis

A Microsoft vezére vagyonának felét már így is eladományozta, de szerinte a jelenlegi adótörvény a vállalatokat és a szupergazdagokat segíti. Nagy-Britanniában például a leggazdagabb 10 százalék kezében van az ország vagyonának 44 százaléka, míg az ország szegényebbik felének csak 9 százalék jut.

Komoly lejtőre tette magát a Snapchat a botrányos frissítéssel

A Snapchat legutóbbi rendszerfrissítése teljesen átszabta a kezelőfelület megjelenését, és akkora botrányt kavart, hogy már 1,2 millióan írták alá a régi felület visszaállítása mellett kampányoló petíciót.

Illusztráció Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Rolf Vennenbernd

Ha mindez nem lenne elég nagy gond, a világ legbefolyásosabb influencere, Kylie Jenner Twitter-üzenetben közölte követőivel, hogy ő sem fogja többet használni az alkalmazást. A bejegyzés után 6,1 százalékot estek a vállalat részvényei, és 1,6 milliárddal csökkent a piaci értékük.

Megugrott tavaly a lakásépítések száma, maradnia kell a kedvezményes lakásépítési áfának

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közzétette a 2017-es évre vonatkozó lakásépítési adatokat. Ebből kiderült, hogy az elmúlt évben 14 389 új lakást építettek, és ez 44 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Illusztráció Forrás: DDC

A szakértők egyetértenek abban, hogy szükséges lenne a kedvezményes lakásáfa határidejét meghosszabbítani, mert 2019 végére tetőzhetnek a lakásátadások, 2020-tól pedig jelentősen visszaeshet az építési kedv.

A SpaceX elárasztaná a világűrt műholdakkal

A világon a jelenlegi átlagos internetsebesség 5,6 megabit másodpercenként és ezt szeretné Elon Musk és a SpaceX feltornászni 1 gigabitre. Ennek érdekében az elkövetkező években műholdak tömegét szeretnék az űrbe juttatni.

Illusztráció Forrás: AFP/Handout

Elon Musk űripari vállalata összesen 11 925 műholdat tervez fellőni. Viszonyítási alapként, az űrbe feljuttatott objektumok száma 2017-ben 357 volt, ami így is 50 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz, de nagyon messze van a SpaceX által vizionált számtól.

A kormány nem tett le a személyi jövedelemadó mérsékléséről

Varga Mihály kijelentette, hogy a kormány nem tett le arról, hogy a személyi jövedelemadót a jelenlegi 15 százalékról egy számjegyűre változtassa.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A nemzetgazdasági miniszter elmondta a Magyar Időknek, hogy akkor lehet újabb adócsökkentést végrehajtani, ha rendelkezésre áll minden fontos feltétel, azaz a stabilan működő és növekvő gazdaság és a javuló munkaerőpiac.

Ingadozott a benzin és a gázolaj ára is a héten

A hét közben olcsóbb lett a benzin és a dízel, miután mindkét kategóriában 2-2 forinttal csökkentette az árakat a MOL. Pénteken viszont a gázolaj ára 2 forinttal 359 forintra nőtt, míg a benziné változatlan maradt. A Telekom pedig bejelentette a héten, hogy 25 forintos osztalékot javasolnak a részvényeseknek.

Illusztráció Forrás: MTI/Komka Péter

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy még egy hónapig igényelhető a NAV által elkészített szja-bevallás tervezetek postázása.