15 millió forintért vettek virtuális fegyvert

activity adolescence bowl carefree caucasian chips computer console drinks enjoying entertainment friends friendship fun game gaming girls happy indoor joystick laughing leisure lifestyle people playing potato relaxing sitting smiling snacks teenagers tog
18848321 - laughing young girls playing with video games at home
Vágólapra másolva!
A videojátékok világában lassan megszokottá válik, hogy néhányan több millió forintot költenek arra, hogy játékbeli karakterük kitűnjön a tömegből. A Counter Strike nevű lövöldözős játék már régóta épít a felhasználók ezen vágyára, ezért nem is csoda, hogy éppen az ő játékosaik költik el a legtöbb pénzt virtuális tárgyakra, nemrég pedig egy újabb rekordot állított fel az egyik vásárló.
Vágólapra másolva!

A Counter Strike a kevés olyan játék közé tartozik, ahol ugyan előfordulnak mikrotranzakciók, valamint loot boxokat is lehet vásárolni ládák formájában, mégsem fordul meg a játékos fejében, hogy a rendszer igazságtalan lenne, vagy előnybe részesítené a tehetősebb játékosokat, sőt, aki ügyesen csinálja és van egy kis szerencséje, az szép összegeket kereshet.

A működési elv egyszerű. Az online lövöldözős játék minden mérkőzésének a végén, a rendszer kisorsol néhány szerencsést, akik kapnak egy ládát a sok kollekció valamelyikéből. Ezt a ládát utána egy virtuális kulccsal lehet kinyitni, amit meg is lehet venni 2,5 dollárért.

Forrás: Valve

A láda kinyitása után minden a szerencsére van bízva,

egy rulettszerű sorsolás indul el a benne lévő tárgyak között, majd ahol megáll az iránytű, azt a tárgyat kapja meg a játékos. A ládában lehetnek nagyon értékes dolgok, de 99,9 százalékban olyasmi található, aminek semmi haszna nincs.

Több országban is felmerült már, hogy ez valójában szerencsejáték, hiszen a ládákat úgy veszik meg az emberek, hogy valójában nem tudják mit kapnak, a valódi értékes tárgyak megszerzésére pedig igen csekély az esély. Belgiumban már tárgyalások folynak a loot boxok betiltásáról és az Egyesült Királyságban is megkezdődött párbeszéd a rendszerről.

Az egyik fogadásos oldal Forrás: Origo

A sok negatívum ellenre azonban mégis vannak olyanok, akik inkább üzletként és befektetésként kezelik a dolgot. Van aki az elején kevés pénzzel száll be, majd folyamatosan nyomon követve a tárgyak értékének alakulását jó döntéseket hoz és végül nyereséggel zárja az üzletet.

A bevétel termelése történhet sportfogadások formájában is.

2016-ban összesen 5 milliárd dollárt költöttek el a játékosok a Counter Strike-ban skinekkel történő fogadásra. Az úgynevezett skin, magyarul fegyverkinézet, olyan esztétikai átalakításokat takar, amivel a játékos kitűnhet a többiek közül és menőbbé teheti a felszerelését. Ezenkívül semmilyen más előnyt nem biztosít.

Sok olyan oldal van, ahol ezekkel a skinekkel lehet fogadni a különböző esport mérkőzések végkimenetelére. Léteznek lottó oldalak és online kaszinók is, ahol a hagyományos pénz helyett fegyverkinézetekkel lehet felpakolni a téteket.

Counter Strike rulett Forrás: Origo

A zsebpénz keresetnek ott vannak például a különböző skin eladó- és vásárlóhelyek, ahol a játékosok feltehetik eladásra a különböző fegyverkinézeteiket, vagy böngészhetnek a több tízezer eladásra kínált tárgy között. Ezeknek az értéke lehet csekély, akár 1 dollár, de akad olyan is van, amely 1000, sőt több tízezer dollárba kerül.

A legértékesebbek az úgynevezett szuvenír kinézetek,

amelyeket csak egy bizonyos esemény alatt lehet megszerezni és csak nagyon limitált számban. A Counter Strike professzionális versenyek nézői között sorsolják ki ezeket a tárgyakat teljesen véletlenszerűen.

AWP Dragon Lore Forrás: Origo

Az egyik néző gyakorlatilag így nyerte meg a lottót, hiszen éppen az ő ölébe pottyant az AWP
"dragon lore" kinézet, amelyet később el is tudott adni 35 000 dollárért. A fegyvert egy profi skin-kereskedő vette meg, aki nemsokkal később már 61 ezer dollárért, azaz 15 millió forintért adott túl rajta.