Svédország már fél a készpénzmentes világtól

Göteborg Svédország
Gothenburg, Sweden, Scandinavia, Europe
Vágólapra másolva!
Svédországban egyre több üzlethelyiségben jelennek meg a "készpénzmentes" feliratok, ami annyit jelent, hogy a boltban már nem fogadják el a hagyományos fizetőeszközt. Az országban egyre divatosabb a digitális és a mobilfizetés, amit már régóta szorgalmazott a kormányzat, azonban ők sem számítottak arra, hogy a váltás ilyen éles és gyors lesz.
Vágólapra másolva!

Svédországban valóban bejött a kormány terve, hogy egyre többen térjenek át a készpénzes fizetésről a digitális és mobilfizetésre. Azonban úgy tűnik, hogy mégsem teljesen elégedettek a folyamattal, hiszen a svédek

a vártnál sokkal gyorsabban teszik le a készpénzt, ami viszont aggodalomra adhat okot.

Mats Dillen, a National Institute of Economic Research korábbi vezetője szerint, ha a készpénz túl hamar tűnik el, akkor a köré épült infrastruktúra nehezen fogja lekövetni a hirtelen változásokat. Svédországot sokan a leginkább készpénzmentes társadalomnak tartják a világon. Az ország legtöbb bankfiókja már nem fogad el készpénzt, akárcsak az üzletek, múzeumok és éttermek többsége sem.

Illusztráció Forrás: Frank Fell/Frank Fell

A fejlődés támogatása mellett a digitalizációnak megvannak a maga hátrányai is, főleg az, hogy például az idősebbek sokszor nem rendelkeznek a kellő technológiai tudással ahhoz, hogy alkalmazkodni tudjanak, ellentétben a fiatalabbakkal, akik már ebbe a digitális világba születtek bele, és otthonosan mozognak benne.

Tavaly a svéd készpénzállomány 1990 óta a legalacsonyabb szintre csökkent, és több mint 40 százalékkal maradt el a 2007-es csúcstól. A 2016-os és 2017-es csökkenés pedig az eddigi legnagyobb mértékű volt az ország történelmében.

Az Insight Intelligence éves tanulmánya kimutatta, hogy tavaly a svédek mindössze 25 százaléka fizetett legalább heti egyszer készpénzzel. Ez az arány négy évvel korábban még 63 százalék volt. A kutatásban részt vevők 36 százaléka sosem használ készpénzt, vagy csak évente egyszer, maximum kétszer fizet a hagyományos módon.

Illusztráció Forrás: AFP/Pontus Lundahl

Válaszul a kormány fontolóra vette egy digitális valuta, az e-korona bevezetését. A végső javaslat csak 2019 végére várható, és az új digitális pénz nem fogja teljes egészében kiváltani a forgalomban lévő bankjegyeket.

A Riksbank vezetője, Stefan Ingves azon a véleményen van, hogy a kormánynak kényszerítenie kellene a bankokat, hogy készpénzt adjanak ki az ügyfeleiknek.

A Riksbank nemrég megjelent éves beszámolója azt a kérdést feszegette, hogy az államnak milyen megoldásokkal kellene előjönnie a jövőben, ha még ennél is kevesebben fognak hagyományos fizetőeszközt használni,

Ingves hozzátette, hogy a Riksbank folyamatosan nyomon követi és elemzi a helyzetet, és arra jutottak, hogy az ebből a szempontból korábban stabilnak tartott szektorokban is megindult a változás.