Gazdát cserélhet a TopShopot birtokló vállalat

Street Style In Berlin - November, 2016 BERLIN, GERMANY - NOVEMBER 2: Czech fashion blogger Barbora Ondrackova (@fashioninmysoul) wearing a black Proenza Schouler turtleneck sweater, a black Topshop Skirt, a black Gucci belt, a black Gucci bag, a black Mi
BERLIN, GERMANY - NOVEMBER 02: Czech fashion blogger Barbora Ondrackova (@fashioninmysoul) wearing a black Proenza Schouler turtleneck sweater, a black Topshop Skirt, a black Gucci belt, a black Gucci bag, a black Missguided cape, a black hat, black Stuart Weitzman boots overknees on November 2, 2016 in Berlin, Germany. (Photo by Christian Vierig/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Tárgyalásokat folytat a TopShop-ot is birtokló vállalatának részbeni vagy egészében történő értékesítéséről Sir Philip Green – írja a Busniess Insider. A potenciális vásárló egy kínai textilipari óriás lehet.
Vágólapra másolva!

A kiskereskedelmi érdekeltségeiről ismert mágnás, a jelek szerint tárgyalásokat folytat a kínai Shandong Ruyi nevű vállalattal cégének, az Arcadia-nak eladásáról. Az Arcadia birtokolja a Burton és a Miss Selfridge márkák mellett a TopShop-ot is.

Az online vásárlás tett be ennek a vállalatnak is

A milliárdos Sir Philip Green még 2002-ben vásárolta meg az Arcadia-t, 850 millió fontért. A vállalat jól teljesített a 2000-es években, ám az elmúlt évek online kereskedelmi forgalmának növekedése miatt, forgalma jelentősen megcsappant.

Még a vállalat zászlóshajójának számító Topshop sem tudta sikeresen felvenni a versenyt az olyan riválisokkal, mint az ASOS és a Bookoo.com.

Tavaly több száz millió fontos veszteséget kellett leírni. Holdingtársaságának nyeresége 2016-ban 79 százalékkal esett vissza a korábbi évhez képest. A helyzetet pedig tovább nehezítette, hogy a vállalat nyugdíjalapjában keletkezett lyukakat is be kellett tömködni. Az Arcadia világszerte 2800 egységgel és 26 ezer alkalmazottal működik.

Ezt is megveszik

Egy ideje már keringtek pletykák arról, hogy a 65 éves befektető megválna az ismert márkákat vivő Arcadia-tól. Úgy tűnik, ezúttal ennek valóban elérkezett az ideje,

az üzletet az említett kínai óriással üthetik nyélbe.

Aggályos a tervezett értékesítés a vállalat nyugdíjalapja miatt Forrás: Getty Images/2016 Christian Vierig/Christian Vierig

Ugyanakkor ez még nem jelenti azt, hogy a befektető fellélegezhet. Korábban, 2016-ban, saját vagyonából kellett 363 millió fontot áldoznia arra, hogy helyreálljon a vállalati nyugdíjalap egyensúlya. Azóta a brit munkaügyi hivatalok és hatóságok – egészen az illetékes minisztériumig bezárólag – árgus szemekkel figyelik, mit lépnek a vállalatnál.

Az Arcadia alapja nagyjából 1 milliárd fontos hiánnyal küzd.

A briteknél azért aggódnak, mert nem látják tisztán, mi lesz a nyugdíjak sorsa akkor, ha a vállalat gazdát cserél.