Csődbe mehet a százéves gitárcég

Gibson gitár
Banjos and guitars in the famous Gruhn Guitars music store on Braodway, Nashville, Tennessee, USA. Manditory caption : Gruhn Guitars
Vágólapra másolva!
Az 1902-ben, Michinganben alapított cég gitárjai olyan művészek kezében szólaltak meg, mint Slash, Bob Marley, vagy Carlos Santana.
Vágólapra másolva!

A Gibson pénzügyi vezérigazgatója, Bill Lawrence alig egy év után, hat hónappal ezelőtt hagyta ott a céget, aminek éves bevétele több mint egymilliárd dollár.

A cég már a kezdetek óta magánkézben van, tőzsdén még egyszer sem szerepelt,

mióta Orville Gibson mandolin készítő megalapította. A gyártást 1986-ban tették át Nashville-be, ahol a mai napig működik.

Eladó Gibson gitárok Forrás: AFP/Photononstop/Jacques Beauchamp

A cégnek 375 millió dolláros lejáró tartozást, valamint 145 milliós kölcsönt kellene visszafizetnie július közepéig – áll a Nashville Post jelentésében, amit a hónap elején tett közzé.

Henry Juszkiewicz vezérigazgató szerint most az idővel versenyeznek, és a lehetőségek között az is szerepel, hogy saját vagyonát felhasználva mentse meg a céget a csődtől.

Az amerikai székhelyű vállalat felbérelte a Jeffries befektetési bankot, hogy segítsen a jelenlegi pénzügyi helyzet megoldásában.

Slash egy Gibson gitárral Forrás: Getty Images/Gary Miller

A Gibson nyilatkozatot is adott ki arról, hogy a folytatódó racionalizációs stratégia segíteni fogja a vállalatot abban, hogy fennállása óta a legjobb pénzügyi eredményeket érje el a következő évben. Továbbá vállalták, hogy a következő hét évben a társaság teljes egészében kifizeti adósságait.

A cég egyik legsikeresebb terméke a Gibson SG-t 1961 óta gyártják, ára igen változó, hatszáz és 8 ezer dollár között mozog.