Hongkongban van a világ talán leginnovatívabb szent helye

Kína
People pray and burn joss sticks at Wong Tai Sin temple to welcome in the Lunar New Year in Hong Kong early on February 8, 2016. The Lunar New Year of the Monkey begins on February 8. AFP PHOTO / DALE DE LA REY / AFP / DALE de la REY
Vágólapra másolva!
Szokatlan, de érthető innovációt mutatott be a világ legnépszerűbb taoista temploma, a hongkongi Wong Tai Sin – írja az Asia Times. A taoizmus követői és a turisták körében is rendkívül népszerű szentély mostantól mobilfizetéssel is fogad adományokat. Ez bármennyire is meghökkentő elsőre, a magyarázat logikus és racionális, sőt, kifejezetten felhasználóbarát.
Vágólapra másolva!

Ahogy az Investor megírta, a kínai holdújév ünneplése nemcsak kulturális szempontból kiemelkedő esemény a Távol-Kelet országaiban, hanem ökonómiai vonatkozása is jelentős, hiszen ilyenkor óriási pénzek áramlanak a gazdaságban. A Wong Tai Sin templomnak pedig a két leggazdagabb kínai, az Alibaba-vezér Jack Ma és a CK Hutchison mögött álló Li Ka-shing közös vállalata, az Alipay Hong Kong szállította a mobilfizetési megoldást. Nem is akármiért.

Imádkozók a Wong Tai Sin templomnál Forrás: AFP/Dale De La Rey

Fel is lehet gyorsítani

A templomot egész évben rengeteg hívő és turista keresi fel. A forgalom különösen a holdújévkor erősödik fel, amikor a hívők egy része felköszönti Wong istent, és füstölőket gyújt oltára előtt. A hagyomány szerint, a halhatatlan Wong korábban egy taoista remete volt.

A taosita felfogás szerint, tisztelője az új évben annál nagyobb szerencsére számíthat, minél előbb meggyújtja az illatos pálcikákat.

De más spirituális gyakorlatok is kapcsolódnak a szentélyhez, a hívők pedig rengeteg pénzt adományoznak annak, meggyőződésükből fakadóan.

A tavalyi pénzügyi évben például 46 millió dollárnyi összeget, mely egy közepes méretű hongkongi cég értékével egyenlő.

A közel 12 milliárd forintnak megfelelő pénzmennyiséget

a hívők és imádkozók azért adták, mert meggyőződésük szerint, kívánságaik és vágyaik hamarabb teljesülhetnek így, és a szerencse is nagyobb mértékben mosolyog rájuk.

Wong ugyanis szívesen fogadja kegyeibe azokat, akik tiszteletet tanúsítanak iránta, de az általánosan elterjedt nézet szerint, erre különösen nagy az esély akkor,

ha a főhajtást többszöri és nagyobb összegű templomi adományok is kísérik.

Ez a magyarázata az évről-évre adomány formájában összegyűlő komoly summának.

Az istenség QR-kódja

A tekintélyes mennyiségű készpénzt azonban mostantól innovatív mobilfizetési megoldás váltja fel. A szentélyt felkeresőknek így még könnyebb dolguk van akkor, amikor adományoznak. Hála az Alipay megoldásának, mostantól elég csak a mobilfizetési megoldásban a templom QR-kódját beolvasni ahhoz, hogy pénzadományuk eljusson Wong-hoz. Hasonlóan járhatnak el akkor, ha a szertartásokhoz használt kellékeket – olaj, füstölő – a helyszínen akarják megvásárolni.

Ezzel a megoldással a Wong Tai Sin nem csak Hongkong legnépszerűbb, hanem globális viszonylatban is az egyik leginnovatívabb szent helye lett.

A templom a mostani újdonság mellett, már online szolgáltatásként is kínálja áldásait.

Hosszú expozíciós idejű felvétel egy kínai pályaudvarról, a tavalyi holdújév idején: óriási tömegek és óriási pénzek mozdulnak meg a gazdaságban Forrás: MTI/EPA/FEATURECHINA/-------------------

A most elindított mobilfizetési szolgáltatás kapcsán – értelemszerűen – még nem áll rendelkezésre információ arról, gyorsabban váltak-e valóra azoknak kívánságai, akik a kényelmes és gyors, QR-kód alapú adományozást választották a készpénzzel való szöszmötölés helyett.