Vágólapra másolva!
A fizetés mellé sok cégnél jár valamilyen béren kívüli juttatás, cafetériaelem is. Érdemes rendszeresen megnézni, hogy miből áll össze ez a csomag és időről-időre módosítani az összetételén. Pláne most, hogy 2018-tól az önkéntes nyugdíjpénztári és egészségpénztári tagsághoz adható munkáltatói hozzájárulás adózása a tavalyinál sokkal kedvezőbb lett. Az önkéntes nyugdíjpénztár a jövőnket teszi kiszámíthatóvá, az egészségpénztár pedig az egyik leginkább családbarát juttatás.
Vágólapra másolva!

A munkáltatók egy részénél van valamilyen béren kívüli juttatás, cafeteriarendszer, máshol a dolgozók nem kapnak semmilyen béren kívüli juttatást. Pedig

a munkavállalók a felmérések alapján szeretik, ha a vállalat kiegészíti bérüket,

sokan kifejezetten elvárnák például, hogy munkáltatójuk támogassa, vagy kiegészítse öngondoskodásukat. A munkáltatókon tehát sok múlik.

A cégvezetőknek, személyzeti vezetőknek idén különösen érdemes átgondolniuk, és ha kell finomítaniuk juttatási politikájukat. Az önkéntes nyugdíjpénztári és egészségpénztári tagsághoz adható munkáltatói hozzájárulás adóterhelése ugyanis idén közel három százalékkal, 41 százalék alá csökkent.

A cégek így a korábbinál kedvezőbb feltételekkel segíthetik dolgozóik takarékoskodását

felelősséget vállalva hozzájárulhatnak olyan célok eléréséhez, mint munkavállalóik nyugodt, kiszámítható, egészségben élhető jövőnek elősegítése, biztosítása. Ezzel a munkaerő megtartás terén is fontos lépést tehetnek. Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének egyik friss felmérése szerint ugyanis a pénztári tagsághoz adható hozzájárulásoknak a munkáltatók közel kétharmada - 61 százaléka - szerint munkahelymegtartó szerepe van, a nagyvállalatoknál még magasabb, 70 százalék feletti volt az ezzel egyetértők aránya.

Az alacsonyabb céges adóteher miatt a pénztári megoldásokra nyitott, vagy azzal egyénileg már most is takarékoskodó dolgozóknak egyaránt érdemes az adott cégnél a béren kívüli juttatásokért felelős munkatárssal egyeztetniük arról, hogy jövőben ezt a típusú juttatást (is) szeretnék kérni.

Számos érv a pénztárak mellett – Az egész család jól jár

Számos okból érdemes önkéntes nyugdíjpénztárban és egészségpénztárban takarékoskodni.
Az egyik talán legfontosabb tényező, hogy aki önkéntes nyugdíjpénztári tagsággal készül időskorára, valamint egészségpénztárakkal gondoskodik egészségéről az jelentős adó-visszatérítést kaphat:

az egyéni megtakarítóknak a befizetéseik után évente 20 százalék, maximum 150 ezer forint visszatérítés jár.

Egészségpénztáraknál ráadásul, ha két évre leköti a megtakarítást a pénztártag, az további tíz százalék adójóváírásra jogosítja. Mindez önmagában is vonzóvá teszi a pénztári megtakarításokat. Érdemes tejhát élni ezzel a lehetőséggel, nem szabad veszni hagyni, hiszen ez a pénz jár!

A nyugdíj-megtakarítás azonban nem csupán a jövőbeni nyugdíjba vonuláshoz jelent nagy könnyebbséget, de például tagi kölcsön vagy éppen hitel fedezeteként is szolgálhat. Azt is érdemes tudni, hogy

az ÖPOSZ-al együttműködő önkéntes nyugdíjpénztárakban takarékoskodók átlagos vagyona tavaly év végén már 1,22 millió forintot tett ki, ami jelentős, 10 százalékos gyarapodást jelent

az egy évvel korábbihoz képest, öt év alatt pedig impozáns, 65 százalékos növekedés. Tehát a jövőjükre egyre tudatosabban megtakarító tagok mellett a vagyont kezelő szakértőknek, az elért hozamoknak is köszönhetően igen látványosan gyarapodott az egy önkéntes nyugdíjpénztári tagra vetített vagyon.

Az egészségpénztárak tagjai évről-évre több millió esetben vesznek igénybe szolgáltatásokat megtakarításukból alkalmanként átlagosan közel 5500 forintért. Az egyik leginkább családbarát megtakarításról van szó. Az egészségpénztárak révén ugyanis nem csak a pénztártag által igénybe vett szolgáltatásokat lehet fizetni, hanem azokat is, amelyeket egy-egy – a kasszához bejelentett közeli hozzátartozó – azaz családtag vesz igénybe. Ráadásul rengeteg célra költhetünk akár azonnal befizetéseinkből vagy az itt felhalmozott megtakarításainkból.

A leggyakoribb felhasználási formái az egészségszámlákon való megtakarításnak még ma is a patikai számlák, szemüveg-vásárlások vagy épp orvosi költségek fedezése.

De egyre jobban terjed az ismertsége és népszerűsége az úgynevezett önsegélyező szolgáltatásoknak is, melyek szintén finanszírozhatóak az egészségszámlákról. Ilyen például a lakáshitel-törlesztési, munkanélküliség esetére szóló, szülés utáni, gyerekneveléshez szükséges vagy idősgondozásra szolgáló támogatás.

Összességében nézve a pénztári megoldásokat jól látszik, hogy széles körben használható megtakarításokról van szó, önkéntes pénztárakkal szinte minden élethelyzetben egyszerűen és hatékonyan lehet takarékoskodni. Ha pedig ehhez a munkáltatók is hozzájárulnak, azzal mindenki nyer. A pénztárakkal mindenkinek érdemes számolnia! Több mint egymillió ember már felismerte ezeket a lehetőségeket. Nem érdemes lemaradni.