A Tesla és a SpaceX összeolvad

Tesla, rakéta, SpaceX
Vágólapra másolva!
Nemrég sikeres kilövést hajtott végre a SpaceX Falcon Heavy névre keresztelt rakétájával, amely nem hétköznapi rakományt vitt, hanem a szintén Elon Muskhoz köthető Tesla egyik modelljét. A lenyűgöző ötletet hamar minden idők legsikeresebb PR fogásaként könyvelték el. A két vállalat sok dologban azonos, eddig ugyan külön utakon jártak, viszont már csak idő kérdése az egyesülés.
Vágólapra másolva!

Az Elon Musk nevével fémjelzett vállalatok - a Tesla és a SpaceX - számos sikert tudnak maguk mögött és mindkettő úttörőnek számít. Felmerül ugyanakkor a kérdés, hogy a közös vezérigazgatóval rendelkező két vállalat miért nem egy és ugyanaz.

Musk eddig szerette külön cégként kezelni őket, mert míg a Tesla működése úgymond nyilvános, addig a SpaceX sokkal inkább magánvállalkozás.

Azonban a pénzügyi sikerességben is vannak jelentős különbségek. A Tesla a tavalyi évet rekordveszteséggel zárta, míg a SpaceX jó úton halad afelé, hogy a legsikeresebb magánvállalat legyen a kozmoszban.

illusztráció Forrás: MTI/AP/SpaceX

A Business Insider szerint a két vállalat egybeolvadása az évszázad üzlete lehetne. Túlzottan sok közös pont nem volt közöttük, amíg a SpaceX ki nem lőtte a világűrbe a Tesla autóját és ezzel a történelem legsikeresebb PR fogását mondhatják magukénak.

Beszélhetünk a majdani összeolvadásról, de ez látszatra már megtörtént. A pénzügyi kimutatások természetesen még nem közösek, de például a Tesla Design Studio a SpaceX főhadiszállásán található, Musk pedig megosztott időben dolgozik a két vállalaton, emellett pedig a technológián és a fejlesztéseken is osztoznak egymással.

A hivatalos összeolvadás valószínűleg nem történik meg 2018-ban,

hiszen a Teslanak elég sok problémája van, amit sürgősen meg kell oldani, viszont a SpaceX úgy tűnik sínen van. Az autógyártó közben merészet húzott, mert bemutatta a következő generációs Roadsterét, ám ennek gyártásáról még nincsenek információk, hiszen az eddig megrendelt modellek leszállításával is gondok adódtak.