A németek lassan eresztik el a bankjegyeket

euró bankók
Female hands holding American, British and European bank notes
Vágólapra másolva!
A Német Szövetségi Bank felmérése szerint tavaly először fordult elő, hogy az országban lakók többet használták bankkártyáikat, mint készpénzüket. A készpénzes tranzakciók tavaly csupán 48 százalékát tették ki a kifizetéseknek, ez 2014-ben még öt százalékkal magasabb volt.
Vágólapra másolva!

A németek nem váltottak olyan gyorsan hitel- vagy bankkártyára, mint más, fejlett gazdaságban élők, inkább megmaradtak a papírpénz és az érmék használatánál.

Az átlagos német pénztárca 107 euró (33 ezer forint) készpénzt tartalmaz a Német Szövetségi Bank szerint.

Ez Európában a legmagasabb összeg, és jóval több, mint amennyi egy átlagos francia vagy belga pénztárcában (30 euró, az az 9.300 forint) megtalálható.

Illusztráció Forrás: AFP/Cultura Creative/Martin Leigh

A hitelkártya kevésbé népszerű a németek körében, mint a bankkártya.

A Német Szövetségi Bank felmérése szerint az emberek több okot is megneveztek, amiért a készpénzt részesítik előnyben. Sokan úgy gondolják, ez egy személyes fizetési mód, ami ráadásul gyorsabb is.

A németek több mint háromnegyede egyébként azon aggódik, hogy az emberek nem lesznek képesek majd egy készpénz nélküli társadalomban élni. 70 százalékuk állítja, hogy így a legkönnyebb megtanítani a gyerekeket a pénz használatára és 64 százalékuk gondolja úgy, hogy ezzel hatékonyabban tudja ellenőrizni költekezését.

Illusztráció Fotó: Szabó Gábor - Origo

Ugyanakkor a készpénzes tranzakciókat erősen befolyásolja az elkölteni kívánt összeg.

Ha öt eurót (1.500 forint) vagy annál kevesebbet költenek, akkor 96 százalékuk választja a készpénzt, ellenben ha 50 eurónál, az az 15 ezer forintnál többet kell kifizetni, akkor azt már szívesebben bonyolítják le kártyával, vagy banki tranzakcióval.

Az Európai Központi Bank szerint az európaiak egynegyedének van otthonában készpénz tartaléka is.