Az elmúlt 27 évben nem dolgoztak olyan sokan, mint most

építkezés építőmunkások munkások builder steel scaffolding building tool hat formwork group house silhouette infrastructure equipment site plan industrial installation platform china large project safety developments elements occupational working back lig
24906569 - construction workers working on scaffolding
Vágólapra másolva!
Aki szeretne, könnyen talál ma munkát Magyarországon; jelenleg is 60 ezer betöltetlen álláshely van. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter azt mondta, ma már 750 ezerrel többen dolgoznak, mint 2010-ben, amely a kormány foglalkoztatási helyzet javítása érdekében tett intézkedéseinek egyik jelentős eredménye.
Vágólapra másolva!

Varga Mihály bízik abban, hogy az elmúlt hét évben tett intézkedések, mint a bérek emelése és az álláskeresőket, valamint közfoglalkoztatottakat érintő programok után

a fiatalok és a tartósan munkanélküliek helyzetének a javítására

a jövőben nagyobb erőt fordíthatnak.

Sok múlik a versenyképességen is, a jövőben a kis- és közepes vállalkozások képességét javítani kell ahhoz, hogy nagyobb cégek beszállításában is részt tudjanak venni, a digitalizáció kihívásait sikeresen kezeljék - mondta a miniszter.

A migráció nem képes a munkaerőhiány gondján enyhíteni,

a német példa legalábbis ezt mutatja - jegyezte meg, utalva a Migrációkutató Intézet tanulmányára. Eszerint két év alatt 1,2 millió migráns érkezett Németországba, s ezzel ott 18 millióra nőtt a bevándorlók száma. A német kormány óriási összegeket költ a bevándorlók ellátására, ezzel együtt is 2017 tavaszán a menekültstátuszban részesítettek foglalkoztatási rátája csupán 18 százalék volt, miközben a munkanélküliség körükben meghaladta az 50 százalékot - tette hozzá a miniszter.

Kósa Ádám európai parlamenti képviselő előadásában arról beszélt, hogy az európai szociálpolitika legnagyobb kihívása a társadalom elöregedése mellett az alacsony képzettség kérdése. Az automatizáció és a

robotika leginkább a kevesebb képesítéssel rendelkezők munkahelyeit veszélyezteti,

ebből a szempontból pedig a migránsok különösen kitettek - tette hozzá.

Illusztráció Forrás: Origo

Az Európai Unióban, ahogy Németországban is a munkaerőpiaci gondokat kizárólag a migránsokon keresztül kívánják orvosolni - mondta Kósa Ádám utalva arra, hogy ezt a kérdést nem lenne szabad egységesen kezelni, illetve büntetni azokat az országokat, amelyek a kihívásokat egyéb módon sikeresen kezelik.

Hiába hangzanak el számok azzal kapcsolatban, hogy hány új munkahely jött létre Magyarországon, az

Európai Parlamentben továbbra sem értik,

hogy mi történik Budapesten - vélekedett a politikus.

Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár kifejtette: a magyar munkaerőpiacon komoly tartalékok vannak, az elmúlt évek javulása ellenére a 15-64 éves korosztály 28,4 százaléka továbbra is az inaktívak körébe sorolható.

Az államtitkár szerint szükség van olyan programokra, amelyekkel átsegíthetők a munkaerőpiacra a jelenleg még nehezebben elhelyezkedő csoportok. Így például az alacsonyan iskolázottak, a tartósan munkanélküliek, az idősödők, a közfoglalkoztatásból kivezetettek, a kisgyermekesek és a fiatalok.

A tartósan álláskeresők 40 százaléka több mint egy éve nem talál magának állást, az alacsonyan képzettek 55 százaléka nem dolgozik - emelte ki Cseresnyés Péter.