Aláírták a Snapchat halálos ítéletét

Snapchat
HONG KONG, HONG KONG - OCTOBER 6: A man holds an Apple iPad Mini as he uses SnapChat app on October 6, 2017 in Hong Kong, Hong Kong. (Photo by studioEAST/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Botrányba fulladt a Snapchatet kezelő Snap legújabb kísérlete, hogy nyereségessé tegyék a világ egyik legnépszerűbb alkalmazását. A vállalat évek óta küzd azzal, hogy nem igazán tud bevételt kicsikarni a képküldős applikációból, aminek egyik oka a nagyon fiatal felhasználó bázis. Emiatt nemrégiben drámai módon átszabták az alkalmazás kezelőfelületét, hogy a különböző cégek számára, reklámfelületként vonzóbb legyen. A frissítés viszont teljes kudarc.
Vágólapra másolva!

Majdnem egymillióan írták alá azt az online petíciót a Change.org oldalon, amely a Snapchatet szólítja fel arra, hogy változtassák vissza a legújabb frissítéssel teljesen megváltozott kezelőfelületet. Soha egyetlen frissítés sem váltott még ki ekkora ellenállást a felhasználókból, de a vállalat nem hátrál ki döntése mögül.

A legtöbb felhasználó szerint az új kezelőfelület esztétikailag csúnya, nehezen kezelhető és a legfontosabb funkciók el lettek dugva. A népszerű storiest teljesen elrontotta a vállalat, nehéz megtalálni az ismerősöket, és túl sok olyan tartalom megtekintésére kényszerítik a usert, ami nem érdekli.

illusztráció Forrás: AFP/Getty Images/Kevork Djansezian

A felhasználók ekkor megrohamozták a twittert. Mindenki olyan trükkök után kutatott, vagy kért segítséget, amellyel visszaállíthatta a régi felületet, ami egy ideig még lehetséges volt annak is, aki frissítette az alkalmazást. Sokan VPN alkalmazás révén állították át az IP címüket olyan országéra, ahol még nem él a frissítés.

Azért csak egy ideig, mert a Snapchat megosztott egy üzenetet a hivatalos oldalán, miszerint aki megpróbálja visszaállítani a régi felületet, annak letiltják a fiókját.

És ha ez még nem lett volna elég, a felhasználók befenyítése után még egyet dobott a vállalat. Egyik napról a másikra úgy döntöttek, hogy a felhasználók beleegyezése nélkül frissítik az összes alkalmazást. Így azok is új felületet kaptak, akiknek ki volt véve az automatikus frissítés opció. Emiatt nagyon sokaknak vesztek el régi képei, vagy éppen az összes ismerőse.

A Snapchat ezzel azt bizonyította, hogy egyáltalán nem a felhasználók, hanem kizárólag csak a saját érdekeit nézi. A LikeFolio felmérése kimutatta, hogy az összes Snapchattel kapcsolatos tweet 80 százaléka negatív. Ez az érték az új frissítés megjelenésekor volt a legmagasabb.

illusztráció Forrás: Getty Images/Studioeast

Andy Swan, a LikeFolio alapítója szerint természetes, ha egy ilyen hiorderejű frissítés után vannak negatív kommentek, hiszen a felhasználók még szokták meg az újítást. Azonban ilyen mértékű ellenállást még soha nem tapasztaltak. Elmondása szerint a hozzászólások most negatívabbak, mint amikor a népszerű Chipotle mexikói étteremben E.coli járvány tört ki.

A Stories funkció átszabása váltotta ki a legnagyobb dühöt a felhasználókból.

Szerencséjükre az Instagram már hónapokkal ezelőtt lemásolta a funkciót és ezért sokan odamenekülhetnek majd. Az új dizájn megjelenése óta egyre több az olyan hozzászólás, amely azt jelzi, hogy áttérnek a Snapchatről az Instagramra.

illusztráció Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Rolf Vennenbernd

Érdekes, hogy amikor az Instragram bejelentette saját Stories felületét szintén sokan ellenezték, de közel sem annyian, mint a Snapchat mostani váltásánál. Jelenleg még nem érzékelhető, hogy megugrott volna az Instagram alkalmazások letöltésének száma, de az lehet azért is, mert a legtöbben már régen letöltötték.

A Snapchat egyenlőre nem reagált a petícióra. Szóvivőjük mindössze annyit mondott, hogy a felhasználók majd idővel megszokják az új felületet.