1,2 millió forint büntetést kapott négy pénzintézet

Vágólapra másolva!
Tizenegy független pénzpiaci közvetítő tevékenységét ellenőrizte a Magyar Nemzeti Bank, és ezt követően négy piaci szereplőre összesen 1,2 millió forint bírságot szabott ki.
Vágólapra másolva!

A jegybank sajtóközleményéből kiderül, hogy egyes közvetítők megbízó bankjuktól

konferenciaszervezés, terembérlet, szakmai konzultációs nap szervezése címen kaptak jogsértő többletjuttatást,

mások megbízói szerződéseiknél, nyilvántartásaiknál vétettek hibát.

A hitelintézeti törvény 2016. márciusi módosítása nyomán a független pénzpiaci közvetítők (az alkuszokat kivéve) jelzáloghitel-közvetítési díja nem haladhatja meg az adott hitelszerződés folyósításkori tőkeösszegének 2 százalékát - idézte fel az MNB.

A központi pénzintézet megállapításai szerint egyes közvetítők egyáltalán nem, vagy csak késedelmesen - a jutalékcsökkentő törvénymódosítás hatályba lépése után - módosították a korábbi, még magasabb mértékű jutalékról szóló megbízási szerződésüket a velük kapcsolatban álló hitelintézetekkel. Egy esetben

a jogszabály hatályba lépése után is született jogsértő jutalékmértéket tartalmazó megbízási szerződés.

A jegybanki témavizsgálat nem tárt fel jelentős súlyú problémát, a vizsgált közvetítők és az őket megbízó pénzügyi intézmények alapvetően betartják a díj- és jutalékokra vonatkozó előírásokat, a kieső jutalékbevételek pótlására nem alkalmaznak ügyfelekkel szembeni díjakat - összegezte a jegybank.
Az MNB azt is közölte, hogy

a HC Központ Kft.-t 600 ezer, a Benks Kft.-t 300 ezer, az OVB Kft.-t 200 ezer, a C&I Kft.-t pedig 100 ezer forint felügyeleti bírsággal sújtotta.