Brutális évet zárt a magyar építőipar 2017-ben

2018.02.12. 09:55

A magyar építőipar tavaly összesen 29,6 százalékkal bővült. Rengeteg az új szerződés, amelyek leginkább a gyorsforgalmi utaknak és vasútfelújításoknak köszönhető. A növekedés folytatódhat, de a kapacitáshiány hátráltatja a szektort.

A Központi Statisztikai Hivatal közzétette a 2017 decemberi ipari termelésre vonatkozó adatokat. Ebből az derül ki, hogy tavaly decemberben 35,0 százalékkal emelkedett az építőipari termelés.

Az épületek építésének 28,9, az egyéb építményeké 45,3 százalékkal. Előbbiek növekedése az ipari épületek mellett lakóépületek, kulturális, oktatási épületek építésének eredménye.

Utóbbiak esetében a gyorsforgalmi utak építése, valamint vasútfelújítási munkák következtében bővült.

IllusztrációForrás: MTI/Oláh Tibor

2017-ben az építőipari termelés 29,6 százalékkal bővült 2016-hoz képest.

Ezen belül az épületek építése 27,0, az egyéb építményeké 34,8 százalékkal nőtt. Az év egészében az építőipar termelői árai átlagosan 5,2 százalékkal magasabbak voltak a 2016. évieknél.

2017 decemberében a megkötött új szerződések az előző évihez képest 124,7 százalékkal emelkedetek.

Ezen belül

  • az épületek építésére kötött szerződéseké 4,0,
  • az egyéb építmények építésére vonatkozóké 170,1 százalékkal.

Az egyéb építmények közül több, nagy értékű szerződést kötöttek útépítésekre, vasútfejlesztésre és közműépítésekre.

Egyre több épület épülFotó: Kiss József - Origo

Németh Dávid, a K&H elemzője szerint az emelkedés három dolognak köszönhető. Egyrészt az alacsony bázisnak, másrészt a felfutó uniós pénzeken alapuló projekteknek, valamint a lakásépítéseknek köszönhető.

Az építőipar lendületben maradhat az idén is, mivel a rendelésállomány jelentős. Szintén lényeges szempont, hogy nem mindegyik megrendelésből és tervből lesz tényleges építkezés, különösen azért, mert az építőipar kapacitáshiánnyal, ezen belül szakemberhiánnyal küzd.

Emiatt a kereslet alapján várható növekedésnél kisebb mértékű bővülésre lesz képes az ágazat. 2018-ban összességében a tavalyinál lassabb, de így is 10 százalék feletti növekedésre van kilátás.