Jó évet zárt a magyar ipar

Audi Hungária Motor Kft., Győr, robotok, humánerőforrás, automatizálás
Emberi és gépi munkaerő az Audi Hungári győri gyárában. Origo riport, 2016.
Vágólapra másolva!
Decemberben ugyan kissé csökkent a magyar ipari termelés, de ez csak annak köszönhető, hogy kevesebb volt a munkanap ebben a hónapban, mint egy évvel korábban. Összességében jó évet zárt a magyar ipar, amely 4,8 százalékkal bővült 2017-ben. 2018 még komolyabb növekedést hozhat.
Vágólapra másolva!

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közzé tette a 2017-es ipari termelésről szóló első gyorsjelentését.

Ebből az derül ki, hogy

az ipari termelés 4,8 százalékkal volt nagyobb tavaly, mint 2016-ban.

Decemberben az ipari termelés 0,5 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, ám a munkanaphatástól megtisztított adatok alapján

a termelés 4,5 százalékkal emelkedett.

A jelentős eltérést a nyers és a megtisztított adat között az okozza, hogy tavaly decemberben kettővel kevesebb munkanap volt, mint 2016 decemberében - mondta az adatok ismertetésekor Paczári Miklósné, a KSH osztályvezetője

Emberi és gépi munkaerő az Audi Hungári győri gyárában Fotó: Marton Szilvia - Origo

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint a várakozásoktól elmaradt a decemberi ipari termelés, de az idei év elejétől jelentősen élénkülhet az ipari termelés, amit az évtizedes és történelmi csúcsokat döntögető hazai, német és európai ipari bizalmi és beszerzési menedzser indexek jeleznek előre, tükrözve az euró-övezet gyorsuló ütemű, egyre robosztusabb növekedését.

Az elemző szerint idén

összességében 7,5 százalékra gyorsulhat az ipari termelés növekedése

a tavalyi 4,8 százalék után.

Kissé visszafogottabb véleményen van Németh Dávid, a K&H elemzője, aki szerint bár 2017-ben voltak megingások, a magyar ipar 4,8 százalékos növekedéssel zárta az évet.

Szerinte a jelenlegi kilátások kedvezőek, az idén 5 százalék körüli bővülésre lehet számítani.