Drágulhat a fővárosi taxizás

Taxisok blokkolják az Erzsébet híd 2 sávját 2016 május 17-én Taxisok blokkolják az Erzsébet híd 2 sávját 2016 május 17-én
Taxisok blokkolják az Erzsébet híd 2 sávját 2016 május 17-én
Vágólapra másolva!
Nagyobb kiadásaik okán, a fővárosi taxisok a jelenlegi díjainál 10-15 százalékkal magasabbakat szeretnének alkalmazni a jövőben.
Vágólapra másolva!

Ha a taxisok elképzelései szerint megy át javaslatuk, akár már április 1-től az emelt díjak szerint lehet taxizni Budapesten.

Emelkedhetnek a tarifák, ha elfogadják a taxisok javaslatát Fotó: Szabó Gábor - Origo

A fővárosnál pattog a labda

A budapesti taxisok arra számítanak, hogy kissé akár már április elejétől emelhetik a tarifákat – mondta a Világgazdaságnak Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke. A taxisok a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarán keresztül tettek javaslatot a fővárosnak. Ebben jelezték,

költségeik emelkedése miatt, 10-15 százalékos korrekciót tartanának indokoltnak, vagyis egy mérsékelt alap-, kilométer- és várakozásidíj-kiigazítást.

Az esetleges díjemelésről és annak szerkezetéről is a főváros dönt. A főváros egyelőre azt jelezte, újabb egyeztetést tart szükségesnek a taxisokkal. Utóbbiak bíznak abban, hogy javaslatukat elfogadják. Így annak alapján idén április 1-től

egy átlagos fuvar 300-400 forinttal többe kerülne az utasoknak.

A jelenlegi tarifák öt éve vannak érvényben, azóta viszont nőttek a taxisok kiadásai. Különösen a biztosítási díjaknál volt nagyarányú a drágulás.

Magasabb fenntartási költséggel

A fővárosi taxisflottákban egyre több a korszerű gépjármű, különösen az utóbbi években emelkedett meg a számuk. Ezeket az autókat viszont szakszervizekben kell karban tartani, ahol viszont a költségek emelkedése annak köszönhető, hogy a szervizek csak béremeléssel tudták megtartani a jól képzett munkavállalókat.

Egyelőre a főváros és a taxisok egyeztetése zajlik a javaslatról Forrás: Pixabay

Jelentős tehertételt jelentett a taxisokon az online pénztárgépek beszerelése, és az azzal kapcsolatos, adatforgalomhoz kapcsolódó rendszeres havi kiadások is.

A járulékos költségek emelkedése és a bekerülési költségek növekedése mellett is, tavaly háromszázzal nőtt a taxisok száma az utakon.