Jöhet a 28 órás munkahét Németországban

IG Metall
Uwe Hueck (2.r), chairman of the works committee at Porsche, attends a warning strike outside the Porsche manufacturing facilities in Stuttgart, Germany, 2 February 2018. Employees of Porsche and Daimler are on strike at the behest of trade union IG Metall and are joined by thousands of workers in the metal and electronics industry across the country. Photo: Marijan Murat/dpa
Vágólapra másolva!
Németország gazdasága jól teljesít, azonban a legbefolyásosabb szakszervezet munkásai megelégelték, hogy a fizetésük alig nő. A több, olykor egész napos sztrájkok miatt megszületett az egyezség, így aki akar, az két évig választhat 28 órás munkahetet.
Vágólapra másolva!

Az IG Metall, Németország legbefolyásosabb szakszervezete, részben elérte új célkitűzését. Ez 4,3 százalékos fizetésemelést takar,

és a jogot a 28 órás munkahéthez.

A német fémipari és gépészeti szakszervezet ezzel lehetővé tett, hogy hetente 7 órával kevesebbet dolgozhassanak azok, akik szeretnének. Ez azért fontos megállapodás, mert a döntés kihatással lehet más szektorok munkaidejére is – írja a Financial Times.

Nagy a boldogság a Porsche gyáránál Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Marijan Murat

Az egyezség azonban csak részben tekinthető sikeresnek. A szakszervezetek eredetileg azt szerették volna, hogy a fizetésemelés mértéke 6 százalék legyen, és a 28 órás munkahét idejére is járjon a teljes fizetés.

Ezzel szemben, aki a 28 órás munkahetet választja, az csökkentett fizetést kap. A 28 órás munkahét nem általános érvényű,

ezt a munkarendet egy kétéves időszakra lehet kérvényezni.

Bár elsőre úgy tűnik, hogy a kevesebb munkáért, a kevesebb pénz nem nagy engedmény, de óriási segítség családi szempontból, hiszen így több idő jut gyereknevelésre, idősgondozásra vagy betegápolás.

Sok sztrájk kellett a megállapodáshoz Forrás: AFP/Marijan Murat

A lényeg tehát az, hogy aki akarja, választhat a munka és a család között egy kényelmesebb megoldást.

A dolog a másik irányba is működik, vállalni lehet 40 órás műszakokat is.

Fontos, hogy az egyezség kiterjeszthető az összes német ipari munkására, az ő létszámuk 3,9 millió fő – írja a BBC.

Amíg a kiterjesztés nem történik meg, addig „csak" 900 ezer munkás érintett, ugyanis a régióban találhatóak olyan gyárak, mint a Porsche, a Daimler vagy a Bosch.

A müncheni BMW gyár dolgozói konfettivel ünnepeltek Forrás: AFP/NurPhoto/Alexander Pohl

Az egyezséget több 24 órás sztrájk előzte meg. A német szakszervezeteket a gazdasági világválság óta veszik komolyabban.

A német gazdaság tavaly 2,2 százalékkal bővült, ami az elmúlt hat év legjobb teljesítménye.

A munkanélküliség soha nem látott mélységben van, mindössze 5,4 százalékos.

Ehhez képest a fizetések az elmúlt tíz évben átlagosan csak 0,81 százalékkal emelkedtek Németországban.