Letöltendő helyett felfüggesztett börtönbüntetést kapott a Samsung alelnök

PAK GUN HJE
Szöul, 2017. január 11. A 2016. december 6-i kép Li Dzse Jongról, a Samsung Electronics dél-koreai vállalatcsoport alelnökéről a Pak Gun Hje felfüggesztett dél-koreai elnök elleni korrupciós eljárással kapcsolatban tartott meghallgatáson a szöuli parlamentben. Egy 2017. január 11-i bejelentés szerint Li Dzse Jongot gyanúsítottként idézte be másnapra az illetékes ügyészség azt vizsgálandó, hogy a Samsung-csoport juttatott-e kenőpénzt üzleti előnyökért cserében az államfő hivatalos tisztség nélküli bizalmasának, Csoj Szun Szilnek. (MTI/EPA/Dzson Hon Kjun/pool)
Vágólapra másolva!
Enyhítette egy dél-koreai fellebbviteli bíróság a Samsung-csoport alelnöke elleni ítéletet. A Li Dzse Jongra szeptemberben kiszabott öt évi börtönbüntetést két és fél évi felfüggesztett börtönbüntetésre változtatták, vagyis kiszabadult a börtönből és folytathatja munkáját a vállalat élén, bár külföldre csak bírói engedéllyel utazhat.
Vágólapra másolva!

Lit, aki a Samsung tényleges vezetője, vesztegetés, sikkasztás, bűncselekményből származó jövedelem eltitkolása, vagyontárgy tiltott külföldre szállítása és eltitkolása, valamint hamis tanúzás vádjában találta bűnösnek az alsóbb fokú bíróság.

Li Dzse Jong, a Samsung Electronics dél-koreai vállalatcsoport alelnöke Forrás: MTI/EPA POOL/Dzson Hon Kjun

Az ügyészség előtte tizenkét évi börtönbüntetés kiszabását kérte a 49 éves vádlottra, aki

fontos szerepet játszott a Pak Gun Hje leváltott és külön eljárásban vádolt államfőhöz köthető korrupciós botrányban.

Az alelnököt - a Samsung-csoport egészségi állapota miatt vállalatvezetésre képtelen elnökének fiát - egy évvel ezelőtt tartóztatták le annak gyanújával, hogy felajánlott, illetve ki is fizetett 38 millió dollárt Pak Gun Hje volt elnök barátnőjének, Csoj Szun Szilnek.

A kenőpénzért azt várta cserébe, hogy a kormány, illetve az állami nyugdíjalap - mint a legnagyobb részvényes - támogassa a Samsung két leányvállalatának összeolvadását, amely révén Li Dzse Jong további részvények vásárlása nélkül tudta növelni befolyását a cégben, és esélyét arra, hogy az egész vállalatbirodalom feje legyen.

A vádlott mindig tagadta bűnösségét minden vádpontban.

Pak Gun Hjét az alkotmánybíróság korrupció vádja miatt márciusban elmozdította az elnöki székből, és külön eljárás folyik ellene. Őt akár életfogytig tartó börtönbüntetésre is ítélhetik.

Június végén három év börtönre ítélték a terebélyes korrupciós botrány másik kulcsszereplőjét, Pak barátnőjét, Csoj Szun Szilt, akinek komoly befolyása volt az államfő döntéseire.

Csoj révén a volt elnök, illetve a kormány hatalmas pénzeket sajtolt ki dél-koreai nagyvállalatoktól, és

a pénz - a Li Dzse Jong által kifizetett összeg is - olyan alapítványoknál landolt, amelyeket Csoj felügyelt.

A mai ítélethirdetéskor a bíró - mintegy az enyhítés indoklásaként - azt mondta: az, hogy Li a Samsung irányítójaként

Várható, hogy a multi alelnöke fellebbez a felfüggesztett börtönbüntetés ellen is, immár a legfelsőbb bírósághoz.