Ne próbáljon meg dezodort eladni Kínában, nem fog menni

active action ASIAN eastern east asian chinese china oriental far eastern china east asia eastern asia ASIA shanghai ethnic chinese ethnicity east asian ethnicity asian ethnicity the bund BRIDGE CITY day energy female fitness exercising RUNNING JOGGING fo
Woman jogging on riverbank in urban area, South Bund, Shanghai, China
Vágólapra másolva!
A Starbucks és az Apple sok márkával ellentétben meg tudta szilárdítani helyzetét a világ legnagyobb piacán: Kínában. A két vállalat számára rengeteg bevételt hozott a hatalmas ázsiai ország, azonban vannak olyan cégek és termékek, amelyekről ez nem mondható el. De vajon miért nem használnak a kínaiak dezodort és mibe bukott bele a Rexona?
Vágólapra másolva!

Sokan próbálták már meghódítani termékeikkel Kínát és több mint egymilliárd lakosát, de igazából vegyes eredmények születtek, mert a helyiek igényei sokban eltérnek a cégek által nyugaton tapasztalt fogyasztói szokásoktól. Vannak olyan termékek amiket semmi pénzért nem vennének meg, sőt még nem is hallottak róluk, de akadnak olyanok is, amik sokkal nagyobb sikereket értek el Kínában, mint nyugaton.

A Rexona azok közé a márkák köze tartozik, amelynek nem sikerült megvetnie a lábát Kínában,

pedig hosszasan próbálkoztak, de úgy tűnik, a kínaiaknak nincs szüksége a dezodorokra. Pedig 2008 környékén remek választásnak tűnt az ország és több mint 2,6 milliárd hónalja. A pekingi olimpia megrendezése miatt az emberek nyugatiasabbnak érezték magukat, ráadásul elkezdtek emelkedni a bérek, ezáltal az átlag kínaiak egyre többet költöttek.

illusztráció Forrás: Wikimedia Commons/Netiwiki

A Rexonát is gyártó cég, az Unilever egykori kínai fejese Frank Braeken elmondta a New York Timesnak, hogy milyen grandiózus terveik voltak Kínával. Azonban közbeszóltak a kulturális különbségek és az egyszerű biológia. Úgy tűnik a kínaiakra nem jellemző az izzadás következtében keletkező testszag.

Ez nagyjából le is rombolta a Rexona elképzeléseit és a mai napig is a kínaiak mindössze 10 százaléka használ dezodort.

Kína gyors gazdasági növekedése nagyon bejött olyan vállalatoknak, mint a KFC, Starbucks és az Apple, mások viszont nem voltak ilyen szerencsések. A globalizáció és a nyugati minták miatt a kínaiak manapság több kávét isznak, mint teát, rengeteg sajtot és jégkrémet esznek, annak ellenére, hogy többségük hasfájást kap ezektől a termékektől.

illusztráció Forrás: Imaginechina/Wang shengchang - Imaginechina/Wang Shengchang

A Rexona mellett a tamponokat gyártó cégeknek sem hozott áttörést a kínai jelenlét,

ugyanis a kínai nők inkább betétet használnak, mert úgy gondolják, hogy a tampon káros az egészségre és undorító. A kínaiak 2016-ban 136 millió dollárt költöttek tamponra, ami eltörpül a 4,9 milliárd dollártól, amit viszont betétre fizettek ki.

Procter & Gamble nevű amerikai vállalat gyártotta Tampox még a 2000-es években vonult ki a kínai piacról, de most ismét megpróbálkoznak, mert abba reménykednek, hogy az új generáció már inkább követi a nyugati trendeket.

Az Angliában közkedvelt, teljes kiörlésű reggelire fogyasztott gabonapehely, a Weetabix is hasonló akadályokba ütközött, pedig a sanghaji székhelyű Bright Food annyira bízott benne, hogy 2012-ben még a többségi tulajdonjogot is megszerezték a vállalatban és öt évvel később tovább is adtak a részesedésükön.

illusztráció Forrás: Cultura Creative/Philippe Roy

A dezodormárkák egy nyugaton már jól bevált trükkel próbálták meg magukhoz csalogatni a vásárlókat.

A reklámjaikban arra hívták fel a figyelmet, hogy az izzadás kellemetlen, ciki és ha nem vesznek dezodort, akkor azt még a mindennapjaik is megsínylik, ráadásul még párt is nehezebben találnak. Kínában ez az üzenet süket fülekre talált.

Náluk a kínai életfelfogás része az, hogy izzadni jó, mert a test így megszabadul a méreganyagoktól. Számukra ez egy természetes folyamat, amit nem szabad gátolni, sőt az is hátráltatta a Rexona helyzetét, hogy a kínaiaknál izzadáskor nincs kellemetlen testszag. A han etnikumba tartozó kínaiak rendelkeznek ugyanis egy génnel, amely csökkenti a testszag kialakulásának kockázatát.

illusztráció Forrás: Imaginechina/Ji yu - Imaginechina/Ji Yu

Ezen okok miatt pedig nem meglepő, hogy nagyon kevesen érzik szükségét a dezodor vásárlásának.

Emellett Kínában az emberek szeretnek látható dolgokra költeni, mint ruhák, autók, telefonok, viszont olyan szemmel nem látható termékre, mint a dezodor, nem fognak pénzt kiadni, hiszen sokan azt sem tudják mi az. A nagyvárosokon kívül egyébként nem árulják a boltokban.