Így figyel oda a Lidl a zöldség-gyümölcs áru minőségére

Lidl | Lidl buying purchase purchases FOOD budget funds client customer clients customers department store SUPERMARKET superstore Lidl STORE stores price department radius ray SALE sales COMMERCE | achat achats alimentation caisses cliente clientes grand
Lidl super market | Super marché Lidl 15/01/2018
Vágólapra másolva!
Egységes nemzetközi zöldség-gyümölcs beszerzési szabályzatot adott ki a Lidl, Magyarországon február 1-jétől vezették be - közölte a Lidl Magyarország Bt.
Vágólapra másolva!

A tájékoztatás szerint, a világ 29 országában jelen lévő Lidl egységes nemzetközi irányelveket dolgozott ki egyebek mellett a zöldségek és gyümölcsök termelésére, beszállítására. Az áruházláncnak éves szinten mintegy 67 ezer tonna terményt átadó magyarországi beszállítók már a közzétett irányelvek alapján végzik munkájukat.

Átfogó szabályok a beszerzésre

Az áruházlánc beszerzési szabályai rögzítik mindazokat a termelésre, beszállításra, átláthatóságra és fenntarthatóságra vonatkozó szigorú minőségi elvárásokat, amelyeket a Lidl - földrajzi elhelyezkedéstől függetlenül - partnereivel szemben támaszt.

Egységes irányelvek szerint dolgozik együtt beszállítóival az áruházlánc Forrás: BELGA/AFP/Patrick Lefevre

Magyarországon minden Lidl-partnernek rendelkeznie kell a GlobalG.A.P. tanúsítvánnyal (jó mezőgazdasági gyakorlat - a tanúsítvány igazolja, hogy a vállalkozás teljesíti az élelmiszerbiztonság törvényi és beszállítói követelményeit). Ez az ISO szabványokhoz hasonló,

kifejezetten a mezőgazdasági termesztésre vonatkozó nemzetközi minőségbiztosítási tanúsítvány.

Hozzátették, a Lidl szabályzata a hatósági határértékeket illetően a törvényi előírásoknál is jóval szigorúbb önkorlátozást ír elő az áruházlánc partnerei számára.

Több száz hazai beszállítója van a láncnak

Magyarországon elsősorban a kistermelőket gazdasági csoportokba fogó Termelői Értékesítő Szervezetektől (TÉSZ) és a Lidlnek közvetlenül termesztő nagytermelőktől érkeznek a friss zöldségek és gyümölcsök a lánc polcaira.

Az áruházlánc jelezte, az árakat nem befolyásolják az irányelvek Forrás: Thinkstock

A Lidl az MTI kérdésére közölte, az irányelvek bevezetése a termények árára nincs hatással.

A Lidl magyar zöldség-gyümölcs stratégiai beszállítóinak száma közel 30. A partnereken keresztül több mint 800 magyar termelő szállít a Lidl Magyarország számára zöldséget és gyümölcsöt évente több mint 16 milliárd forintért - tájékoztatott az áruház.