Korábban még sohasem próbáltak meg acélt előállítani szén nélkül

kínai acél
A Chinese worker processes steel products at an offshore oil drilling platform in Qingdao city, east China's Shandong province, 31 March 2017. China's manufacturing sector in March stayed above the boom or bust mark for the eighth month in a row, fresh evidence of a stabilizing economy, said the National Bureau of Statistics (NBS). The country's manufacturing purchasing managers' index (PMI) came in at 51.8 in March, higher than 51.6 recorded in February, according to NBS data released Friday. The reading beat market expectations and was the highest in nearly five years. In April 2012, it reached 53.3. A reading above 50 indicates expansion, while a reading below 50 reflects contraction. This also marked the second consecutive month that the expansion rate of the index accelerated.
Vágólapra másolva!
Globálisan is egyedülálló kísérleti acélgyártó üzemet építenek Svédországban, melyben az acél előállításához nem használnak majd szenet. Az előzetes tanulmányok szerint, a sikerre minden esély megvan. Ha a tervezett üzem a gyakorlatban is az elvárásoknak megfelelően teljesít, akkor nem túlzás a kijelentés: történelmi jelentőségű technológiai fordulat mehet végbe az acélgyártásban. S nem utolsó sorban, a klímaváltozás elleni harcban is.
Vágólapra másolva!

Zöld utat kapott a svéd Vattenfall, az SSAB és az LKAB együttműködésében épülő kísérleti acélgyártó üzem. A projekt keretében a szakemberek olyannal próbálkoznak, amire még korábban soha nem volt példa az acélgyártás történetében.

Acélelemeken dolgozik egy munkás egy olajfúrón Forrás: Imaginechina/Yu fangping - Imaginechina/Yu Fangping

Technológiai váltásra készülnek

Észak-Svédországban épülhet meg

a világ első olyan acélgyártó üzeme, ahol fosszilis mentes acélt állíthatnak elő.

A kezdeményezés világviszonylatban is egyedülálló, ugyanis az acélgyártás jórészt nélkülözhetetlen eleme a szén. Bár más elemekkel is helyettesíthető, de az ipari felhasználású acélgyártásban még mindig nem hagyható el ez a fosszilis hordozó.

Svédországban nem kisebbre vállalkoznak, mint arra, hogy forradalmasítják az acélgyártás eddigi technológiáját és eljárásait.

A HYBRIT névre keresztelt projekt keretében megépülő üzem előkészítési munkálatainak egy részét a Svéd Energiaügynökség finanszírozza. Tavasszal kezdődik meg telephely tervezése, amelynek költségeit 2 millió euróra, azaz több mint 600 millió forintra becsülik. Az építési munkák ennél jóval nagyobb összeget emésztenek fel.

Technológiai és akár környezetvédelmi forradalmat is hozhat a svéd kísérleti üzem (illusztráció) Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Roland Weihrauch

Az Energiaügynökség korábban 2 milliárd forinttal támogatta a technológiai váltást előkészítő kutatási projektet.

2045-re végbe is mehet az acélgyártás forradalma

Az új technológiai megoldásban szén helyett hidrogént használnak, és környezetbarát forrásból származó villamos energia adja a folyamat energiaszükségletét. A kibocsátott végtermék nem szén-dioxid, hanem víz lesz. A technológia elvét az alábbi prezentáció mutatja be:

A kísérleti technológiához kapcsolt elvárások mindenesetre magasak. Ha az üzem beválik, azzal a fejlett acélgyártással rendelkező – és ezért komoly mértékű emissziót magáénak tudható – Svédország teljes szén-dioxid kibocsátását akár 10 százalékkal is csökkentheti. Ezzel az ország jelentősen közelebb kerülne a párizsi klímacélok teljesítéséhez is.

Az acél a modern ipar egyik legfontosabb eleme, globális kereslete növekvő tendenciát mutat. Ha azt a jelenlegi eljárásokkal gyártják a továbbiakban, akkor

2050-ig 25 százalékkal növekszik az acéliparhoz kapcsolódó szén-dioxid kibocsátás.

Jelentősen csökkene az ipar szén-dioxid kibocsátása az új eljárás révén (illusztráció) Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Julian Stratenschulte

A HYBRIT-nél mindenesetre optimisták. Megvalósíthatósági tanulmányuk szerint, ha a technológia beválik,

2045-re a teljes acélgyártás mentessé válhat a fosszilis ötvözőktől.

Ha ez megvalósul, az óriási lépés lenne az éghajlatváltozás elleni küzdelemben is.