Jön az új 1000 forintos bankjegy, felkészül az 500-as

MNB, Nemzeti Bank, új 1000 Forintos címlet bemutatása
Gerhardt Ferenc, az MNB alelnöke bemutatja az új 1000 forintos bankjegyet.
Vágólapra másolva!
A héten kiderült, hogy melyik IKEA termékeket vásárolják a legtöbbet a hazai és a globális piacon. A Wizz Air rekordbevételt ért el a harmadik negyedévben, valamint megtudhatták az olvasók, hogy miért került nehéz helyzetbe az Egyesült Államok kedvenc gyümölcse. Az autósok szomorkodhattak a benzin árának emelése miatt, viszont a magyar foglalkoztatottság rekordszinten van.
Vágólapra másolva!

Ezek minden idők legmenőbb IKEA termékei

Globálisan nézve az IKEA egyik legnépszerűbb terméke a MALM termékcsalád egyik ágya. Egy legenda szerint ebben aludhat Európa lakosságának 10 százaléka. Nem szabad szó nélkül elmenni a svéd húsgolyók mellett sem, melyeknek a botrány ellenére is kitart a népszerűsége.

illusztráció Forrás: IKEA - Kocsis Judit

Magyarországon is rengetegen vásárolnak az IKEA-ban. Nem meglepő, hogy a FRAKTA táska vezeti a listát hazánkban 300 000 eladott példánnyal, de az OFTAST tányérok is nagyon kelendőek.

Véget érhet a törölközők háborúja

A Thomas Cook megelégelte, hogy egyes szállodákban a legjobb napozóágyakat elkapkodják a legélelmesebb turisták és emiatt bevezettek egy olyan szolgáltatást, aminek segítségével online lehet napozóágyakat foglalni.

illusztráció Fotó: Csudai Sándor - Origo

Mindössze 25 euróért, azaz 7700 forintért már előre lehet biztosítani a napágyakat néhány szállodában. A szolgáltatás még kevés helyen érthető el, február végétől három hotelben teszteli a vállalat az előfoglalást.

A hét több napján is zárva lesznek a Coop boltjai

Körülbelül 50 olyan vidéki Coop üzlet van, amelyek már hónapok óta rövidített nyitvatartási idővel működnek, vagyis például hétfőnként zárva tartanak, mert így hatékonyabban tudják kigazdálkodni a működési költségeket.

illusztráció Forrás: MTI/Jászai Csaba

A kétezer főnél kisebb boltos települések száma 2 198 volt a legutóbbi statisztikai méréskor, tíz évvel korábban még 2 289. Hétfőnként már nem nyit ki a boltok egy része, és több esetben más hétköznapon sem.

Kétezer lakást épít az Aldi

Az Aldi érdekes koncepciót tett közzé német honlapján. Az áruházlánc szeretne segíteni a berlini önkormányzatoknak azzal, hogy lakásokat épít a boltjai felett.

illusztráció Forrás: AFP/Christoph Dernbach

Európa nagyvárosaiban – főként a belső kerületekben – szinte lehetetlen már építési területet találni. Emiatt az ingatlanok és albérletek árai is az egekbe szöktek. Éppen ezt a problémát próbálja meg orvosolni az Aldi.

Kína bevásárolja magát a legfontosabb lítiumbányákba

Ausztrália megnyitotta új és jó minőséget adó lítium bányáit, a piac pedig jól fogadta az ausztrál termelés felfutását. A földrésznyi ország 2015-ben a globális termelés mintegy 36 százalékát szállította. Az új bányáknak köszönhetően 2021-re ez az arány elérheti a 48 százalékot is.

illusztráció Forrás: CRU

A kínai vállalatok csak 2017-ben mintegy 80 milliárd dollárt költöttek el külföldi bányákra. Az ausztrál lítium pedig a jelek szerint annyira fontos nekik, hogy még a japán és a dél-koreai befektetőket is beelőzték a kenguruk földjén.

Új 500 forintos jöhet

Az Origo beszámolt arról, hogy néhány hét múlva megérkezik az új 1000 forintos. Az MNB emellett már az új 500 forintos bevezetésére készül. Az új 500 forintos ez év nyarán mutatkozik be, bár ekkor még nem kerül be a készpénzforgalomba.

illusztráció Fotó: Adrián Zoltán - Origo

A bemutatást követően, a jegybank elegendő időt és térítésmentes technológiai támogatást biztosít a készpénzforgalmi szereplők számára ahhoz, hogy berendezéseiket felkészíthessék az új bankjegyek kezelésére. Várhatóan 2019 elején kerül majd forgalomba az új ötszázas.

Hatalmas leépítésre készül a Telenor

A vártnál valamivel szerényebb nettó nyereséget mutatott fel a múlt év utolsó negyedében a Telenor, de a működési eredmény megfelelt a várakozásoknak, és a vállalat egészében jó eredménnyel zárta a 2017-es évet, tehát nem ez indokolja a leépítéseket.

illusztráció Forrás: MTI/Faludi Imre

Ennek ellenére a következő három évben a szolgáltatások automatizálása és az átfedések felszámolása révén, mintegy 6000 emberrel csökkenti alkalmazottai számát. A vállalat már tavaly 2600 munkahelyet számolt fel. A cég tavaly év végén 29 700 embert foglalkoztatott.

Komoly drágulás az új lakásoknál, meglepetés a használtaknál

A lakáspiacon folytatódott az áremelkedés és az is látható, hogy az új lakások nagyobb mértékben drágultak, mint a használtak. A legfrissebb KSH adatok szerint ugyanis országos átlagban az új lakások ára 12,2 százalékkal volt magasabb 2017 harmadik negyedévében, mint egy évvel korábban és azóta is nőttek az árak.

illusztráció Forrás: Depositphotos

A drágulás oka, hogy a korábbi években hiány volt az új lakásokból, emellett pedig az új lakások építésének költsége az utóbbi időszakban a munkaerőhiány és az építőanyagok iránti megnőtt kereslet miatt jelentősen emelkedett.

Rettentő éven van túl az avokádó

Szárazság, viharok, gyenge termés és a nemzetközi kereslet megugrása, mind hozzájárultak ahhoz, hogy az amerikaiak egyik kedvenc gyümölcse válságban van. Az sem segít, hogy Kínában is megnőtt az avokádó népszerűsége és elhappolják az amerikaiak elől.

illusztráció Forrás: Thinkstock

A Super Bowl Sunday-on az amerikaiak nem kevesebb, mint 47 millió kilogrammot fogyasztottak a gyümölcsből, ami minden valószínűség szerint így a legnagyobb avokádó-nap az évben, de idén komoly hiány keletkezhet.

Rekordnyereséget ért el a Wizz Air a harmadik negyedévben

Rekord méretű, 14 millió eurós nyereséget termelt a magyar kötődésű Wizz Air diszkont légitársaság a december 31-ével végződött harmadik pénzügyi negyedévben.

illusztráció Forrás: MTI/Kallos Bea

Októberben 30, novemberben 22, decemberben pedig 20 százalékkal emelkedett az utasok száma éves összehasonlításban. Összesen 7 millió főt szállítottak ebben a három hónapban.

Érdemes régi Porschét venni

Az új Porsche modellek mellett sok kevésbé ismert van a piacon, amelyek sokkal olcsóbban beszerezhetőek, mint a márka húzónevei. Ezek természetesen nem a legújabb kiadások, de így is lehet gyöngyszemeket találni.

Porsche 924 Forrás: Shutterstock

Ilyen például az 1976 és 1988 között gyártott Porsche 924 coupe, amely eltér a hagyományos formáktól és remek választás azoknak, akik ki szeretnének tűnni a tömegből. Akinek elég pénze van a felújításra, az már 1000 dollárért is hozzájuthat saját 924-es Porsche autójához.

Drágult a benzin, nem változott az alapkamat

Nem született meglepetés, a Monetáris Tanács nem változtatott az alapkamat 0,9 százalékos szintjén és a kamatfolyosón sem. Szomorkodhattak az autósok, hiszen a Mol szerdán 2 forinttal emelte a 95-ös benzin literenkénti árát, a gázolaj ára most nem változott.

illusztráció Forrás: MTI/Komka Péter

A magyar foglalkoztatás rekordszinten van és a munkanélküliség is csak 3,8 százalékos, derült ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból. Szintén jó hír, hogy februártól 5,4 százalékra nő a babakötvény kamata, vagyis jóval magasabb lesz, mint a bankok által fizetett betéti kamat.