Az egész világnak a sportrajongók kedvencére fáj a foga

2018.02.01. 17:46

Szárazság, viharok, gyenge termés és a nemzetközi kereslet megugrása: ezek a nehezítő körülmények mind próbára teszik az amerikaiak közeli, bensőséges kapcsolatát az egyik legkedveltebb gyümölcsükkel, az avokádóval. A The Economist beszámolójából kiderül, már nem csak az Egyesült Államokban bolondulnak a gyümölcsért, hanem – kis túlzással – az egész világ avokádót akar fogyasztani. Kérdés, honnan jut mindenkinek.

Nem tartozik a lehetetlen kihívást jelentő növények közé, de elég igényes is ahhoz, hogy ha valamelyik környezeti feltétel nem megfelelő, gyenge vagy semmilyen termést ne adjon az avokádó. Most azonban csőstül jött a baj: 2017-ben drasztikusan visszaesett az avokádó termelése, a kereslet viszont akkora iránta, hogy az ára gyors tempóban kúszik felfele.

Nagyon megugrott a gyümölcs iránti keresletForrás: Flickr/Jaanus Silla

Saját bárt kapott a sportesemények sztárgyümölcse

New York, Brooklyn negyedében nyílt meg a világ első avokádó bárja, az Avocaderia, ahol rendszeresen hosszan kígyóznak a sorok a pultnál. A siker még az alapítókat is meglepte, akik máris új egység nyitásában gondolkodnak. Teszik ezt annak ellenére, hogy elmondásuk szerint, a nyitás napján már szűk két óra alatt kifogytak az avokádóból. Lelkesedésük azonban töretlen, noha a gyümölcsöt mind nehezebben és mind drágábban lehet csak beszerezni.

A gyümölcs népszerűségének növekedése pedig már szimbolikus kifejeződést is kapott. A CBC információi szerint, a Super Bowl Sunday-on az amerikaiak nem kevesebb, mint 47 millió kilogrammot fogyasztottak a gyümölcsből, ami minden valószínűség szerint így a legnagyobb avokádó-nap az évben.Az avokádó ugyanis az alapja a közkedvelt guacamole nevű mártogatósnak. A szószt rengeteg mindenhez fogyasztják a chipeseken kívül, és a nagy sportesemények napján különösen kelendő. Egyesek szerint jelentősége már legalább akkora, mint az ilyenkor továbbra is nagy mennyiségben fogyó söröknek és a rágcsálnivalóknak.

A guacamole egyik alapanyaga az avokádó, a mártást nagyon kedvelik az amerikaiak, különösen sportesemények alatt fogy belőle sokForrás: Táfelspicc

Az avokádó diadalútját azonban a tavalyi év gyenge termése és a növekvő kereslet is beárnyékolja. A növény, mely megfelelő sótartalommal bíró, lehetőleg egyenletes, emelkedőktől mentes termőterületen és hőmérséklet esetén növekszik a kívánatosnak megfelelően, óriási károkat szenvedett el legfontosabb termőterületein.

Szárnyal, mint a kriptovaluta, és egyre kevesebb is van belőle

Azt, hogy az avokádó hogyan vált az Egyesült Államok egyik, ha nem a legkedveltebb gyümölcsévé, jól mutatja importvolumenének növekedése. Míg a belföldi termelés nagyjából változatlan volt, addig az elmúlt évtizedben az import megháromszorozódott a Mezőgazdasági Minisztérium adatai szerint.

Míg 1989-ben az egy főre jutó éves átlagos fogyasztás 0,5 kilogramm volt, addig 2016-ra meghaladta a 3 kilogrammot.

Az ország éves avokádó-fogyasztása ugyanebben az évben nagyjából 1 millió tonna volt.

Ezt az óriási igényt a kaliforniai ültetvényeken túl, chilei és mexikói importtal igyekeznek a kereskedők kielégíteni.

Rekordkísérlet Mexikóban, tavaly szeptemberben: 980 kilogrammnyi guacamolet készítenekForrás: NOTIMEX/NOTIMEX/Especial

Csakhogy 2017 szó szerint katasztrofális év volt az avokádó számára. A szárazság, viharok és tűzvészek miatt Kalifornia termelése 44 százalékkal esett vissza az előző évhez képest. Mexikóban a visszaesés 20 százalékos volt, a betakarítást pedig a dolgozók sztrájkja is hátráltatta.

A dél-amerikai országok közül Chile jelentkezik komoly termeléssel. Ám az ország igen kedvező kereskedelmi megállapodást kötött Kínával az avokádó exportjára. Így most előállhat az a helyzet, hogy hiába szeretnék azt továbbra is fogyasztani az amerikaiak, a kínaiak egyszerűen eleszik azt előlük.

Kína ugyanis eltörölte az exportvámot a chilei szállítmányokra, így üzletileg jóval kecsegtetőbb oda szállítani, mint az USA-ba. A távol-keleti ország ugyan rendelkezik saját ültetvényekkel, ám az nem fedezi a keresletet.

Kaliforniai avokádó ültetvény: 2017-ben rengeteg termés veszett odaForrás: AFP/David Mcnew

Peru szintén értékesít avokádót Kína számára. Ennek nagyságrendje ugyan elmarad a chilei és a mexikói export mögött, ám 2016-ban döbbenetes mértékben, 3700 százalékkal nőtt. S ha a kínai igény nem lenne elég, Kanada és Japán 2014 és 2016 között mintegy 30 százalékkal növelte importját avokádóból.

Az avokádó iránti igény növekedésével vélhetően nem tud azonnal lépést tartani a termelés növelése.

Egyelőre nincs válasz arra, mikorra várható a tavaly alaposan megtépázott ágazat visszaállni a korábbi termelési szintre. Addig pedig marad az árak emelkedése. A 48 darab avokádós kiszerelésű szállítmány nagykereskedelmi ára 2016-ban 34 dollár (kb. 9000 forint) volt. 2017-ben már több mint kétszeresét, 84 dollárt kellett fizetni ugyanennyi avokádóért. Ez már viszont olyan árszínvonal lehet, ami megtöri a keresleti lendületet, és a fogyasztók inkább lemondanak kedvencükről.