Az eBay végleg megválik a PayPaltól

ebay euro
ILLUSTRATION - A 10 euro banknote, 1 euro coin and an iPhone 6 displaying the Ebay logo, are picture in Berlin, Germany, 22 October 2014. Ebay and PayPal have started offering new online services shortly before the kick-off for the Christmas shopping season in Germany. The focus is on using mobilephone for payments and a better integration of online commerce and stationary stores. Photo: Lukas Schulze/dpa
Vágólapra másolva!
Az eBay bejelentette, hogy a több mint egy évtizedes közös együttműködésnek vet véget a PayPallal, amely az online kereskedési oldal mögötti tranzakciókat kezelte eddig. A tranzakciókat hamarosan a holland Adyen kezeli.
Vágólapra másolva!

A bejelentés számos befektetőt meglepett, mert arra számítottak, hogy a két cég között továbbra is szoros lesz az együttműködés a jövőben.

A PayPal szerves részét képezte az eBay-en történő tranzakcióknak az elmúlt tizenöt évben,

és már olyan hitellehetőségeket is kínált, amely segíti a vásárlókat több termék megvásárlásánál.

Az eBay most azt közölte, hogy a cég 2,61 milliárd dollár bevételt termelt az utolsó negyedévben, ami összhangban van az elemzői várakozásokkal, a bejelentésre a részvények hat százalékot emelkedtek.

Illusztráció Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Lukas Schulze

A PayPal is most jelentette bevételét, ami 3,74 milliárd dollár volt és az elmúlt évbe a részvények ára megduplázódott, jelenleg már 85,32 dolláros szinten álltak. Viszont az eBay bejelentésére a cég részvényei tíz százalékot estek.

A két amerikai technológiai vállalat hosszú, közös múltra tekint vissza. A PayPalt 1998-ban alapította Elon Musk és Peter Thiel és akkor még az X.com nevet viselte.

Az online felület lényege, hogy a felhasználók bankszámlájukról, vagy bankkártyájukról tölthetnek fel pénzt a virtuális pénztárcájukba, és ezen a felületen keresztül fizethetnek vele több helyen, megvédve ezzel banki adataikat, és amiért a PayPal egy igen csekély összeget számít fel.

A PayPalt 2002-ben felvásárolta az eBay, akkor 1,5 milliárd dollárt adtak érte. A befektetés nagyon jól jövedelmezett, mert a cég értéke 2015-re már elérte az 50 milliárd dollárt, ám abban az évben az online kereskedelmi cég megvált partnerétől, amely mára már 100 milliárd dollárt ér.

Illusztráció Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit, usage worldwide/Frank May

Az eladás ellenére a két cég szorosan együttműködött: a PayPal folytatta az eBay fizetések kezelését, mert a legtöbb eladó és vásárló is ezt a fizetési módot választotta. De úgy tűnik az eBay most elvág minden köteléket. Az e-kereskedelmi vállalat az Adyen segítségével igyekszik közvetlen irányítást szerezni a kifizetések felett.

Az eBay szerint a változásokkal az eladók alacsonyabb költségekkel tudják értékesíteni termékeiket, míg a vásárlók sokkal több fizetési lehetőség közül választhatnak majd.

A változtatást már idén megkezdik, elsőként Észak-Amerikában, majd ezt szélesítik ki a világ többi országára 2021-ig.

Illusztráció Forrás: eBay

A PayPal szóvivője, Amanda Miller szerint a vállalat "továbbra is átfogó fizetési megoldást nyújt az eBay számára 2020 júliusáig" és ez a fizetési mód az eBay felhasználók számára 2023 júliusáig biztosan elérhető marad.

A PayPal és az eBay közös üzletága nagy és virágzó: több mint tíz százalékkal nőtt 2017 negyedik negyedévében. Azonban

az eBay-hez köthető tranzakciók a PayPal bevételeinek már egyre kisebb hányadát teszik ki, 2016-ban ez 16 százalék volt, míg tavaly már csak 13 százalék

– közölték a PayPal-nál.

Az új partner, az amszterdami székhelyű Adyen nagy tapasztalattal rendelkezik az online fizetések terén, és számos nagyvállalattal – mint az Uber vagy a Netflix – működik együtt. A cégnél több mint 200 különböző fizetési módra van lehetőség, valamint 150 különböző valutát is képes kezelni.