Meglepő felelőse lehet a lakásbérleti árak megugrásának

new york manhattan
New York
Vágólapra másolva!
Az ingatlanárak és a bérleti árak is folyamatosan emelkednek New Yorkban, de itthon is hasonló a helyzet. Egy friss tanulmány arra mutat rá, hogy az egyre népszerűbb online piactér az Airbnb állhat az albérletek árának robbanásszerű növekedése mögött. Hazai szakértőket is megkérdeztünk, hogy vajon igaz lehet-e, hogy New York és Budapest albérletárai az Airbnb miatt lőttek ki.
Vágólapra másolva!

Egy friss tanulmány szerint, amely 2014 szeptembere és 2017 augusztusa között figyelte a Airbnb aktivitását, az online piactér nagyjából 7000 és 13 500 ingatlannal csökkenthette a New York-i hosszú távú lakásbérleti piacot.

Illusztráció Forrás: Erik Drost / Flickr

A tanulmányt a montreali McGill University közölte, és azt állapította meg, hogy a kínálat csökkenése miatt a 380 dolláros medián árnövekedés volt megfigyelhető a New York-i hosszú távú lakásbérlés piacán.

Manhattanben még ennél is keményebb, akár 700 dolláros is lehetett a drágulás.

Az Airbnb megkérdőjelezte a tanulmányt. Azzal érveltek, hogy a jelentés a lefoglalt éjszakák száma helyett a kiadandó ingatlanok számát vette figyelembe, amikor megpróbálta meghatározni, hogy hány hirdetést tűnt el a hosszú távú ingatlanbérlés piacáról. Szerintük sokan nem frissítik a hirdetésüket, ezért a végeredmény is pontatlan.

New York állam új törvénye a Multiple Dwelling Law kimondja, hogy a 30 napnál rövidebb lakásbérlések nem legálisak, ha az ingatlan három, vagy több helyiségből áll, kivéve ha a tulajdonos is ott tartózkodik. A lakás szobáinak bérlése sem törvényes, ha nem él ott az ingatlan tulajdonosa.

Illusztráció Forrás: robertharding/Gavin Hellier/Gavin Hellier

A tanulmány becslései alapján az Airbnb New York-i bevételének kétharmada származhat törvénytelen úton.

Végezetül a jelentés megállapítja, hogy az Airbnb jelentős szerepet vállalt a New York-i lakhatási piac zsugorodásáért, ami hatszor jobban kihat a város fekete bőrű lakosaira, mint a fehérekre.

Vajon ugyanez igaz a magyar lakásbérlés piacán?

Megkérdeztük a hazai piac szakértőit is, hogy vajon mennyire befolyásolja az Airbnb az ingatlanárakat és az albérleti díjakat Magyarországon. Balla Ákos, a Balla Ingatlan tulajdonos ügyvezetője szerint, Budapesten ez főleg a turisztikai szempontból érdekes belvárosi ingatlanokra igaz, elsősorban ebből az V. kerület profitált, mögötte ott van a VI. és VII. kerület.

Illusztráció Forrás: Getty Images/iStockphoto/This content is subject to copyright./Biggunsband

Meglepő módon Bel-Buda kevésbé drágult, bár itt korábban sem voltak alacsonyak az árak. Ez a jelenség egyébként 2015-2016-ra volt jellemző, és egybeesett az alacsony jegybanki alapkamat miatt az ingatlanok felé forduló befektetői kereslettel és a csok kedvező hatásával, mely így háromszoros nyomást gyakorolt a Belvárosra.

Mindezt igazolja az is, hogy miután a kerületek és a társasházak „torpedózzák" a rövidtávú bérbeadást, így az árak esnek és a kereslet eltűnt, tehát látványos az összefüggés - tette hozzá a szakértő.

Benedikt Károly, a Duna House szakértője szerint

a rövidtávú lakáskiadás megjelenése növekvő hatással volt a fővárosi ingatlanárakra.

Ennek jelentőségét azonban nehéz megítélni, hiszen a fővárosban évente körülbelül 40 ezer ingatlantranzakció zajlik, és ezekből legfeljebb 5 százalék körüli mennyiség köthető az Airbnb-s lakáskiadáshoz, és ezek koncentráltan a belvárosi kerületekben találhatóak.

Illusztráció Forrás: Origo

Tavaly az egyik legdrágábbnak számító V. kerületben az átlagos négyzetméter ár elérte a 788 ezer forintot is, ami még soha nem volt ilyen magas. A fővárosban 2015 óta 35 százalék feletti a befektetési céllal ingatlant vásárlók aránya, ami szintén jól mutatja azt, hogy sokan jó üzletnek vélik az ingatlan bérbeadásból származó bevételeket.

Az ingatlanárak mellett még jelentősebben éreztette hatását az albérleti piacon, itt az Airbnb népszerűsége miatt csökkent a hosszú távra kiadott lakások száma, amelynek köszönhetően jelentősen növekedtek az árak.

Utóbbi trend az elmúlt években szintén mérséklődni látszik, sőt komolyabb számban megjelentek a rövid távú kiadási profilból kilépők is, így kezd kialakulni az egészséges egyensúly a rövid és hosszú távú lakáskiadások terén. Fontos megjegyezni, hogy ezt az egyensúlyt érdemes fenntartani, hiszen az Airbnb esetleges szabályozói korlátozása jelentős reakciókat válthat ki az ingatlanpiacon - hangsúlyozta a szakember.