A rumos Bacardi betört a tequilák piacára

Patrón tequila
ZURICH, SWITZERLAND - SEPTEMBER 22: Bottles of Tequila Patron are seen during the opening party during the 12th Zurich Film Festival on September 22, 2016 in Zurich, Switzerland. The Zurich Film Festival 2016 will take place from September 22 until October 2. (Photo by Andreas Rentz/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A tequilák gyorsan növekvő ágazatába vásárolta be magát a Bacardi – ezzel egyesült a világ két legnagyobb lepárlója, és egy zászló alá került a Grey Goose vodka, a Dewar Scotch, a Bacardi rum és a Patrón híres tequilája.
Vágólapra másolva!

Mahesh Madhavan, a Bacardia vezérigazgatója szerint az egyesüléssel a tekintélyes márka növeli a Bacardi globális jelenlétét. Az IRI kutatócég 2017-es adatai szerint a Bacardi az alkoholos italok piacának 5,8 százalékát fedi le.

Patrón tequila Forrás: Getty Images/Andreas Rentz

A bermudai székhelyű cég már értékesít egyébként tequilát, a Cazadorest és a Corzót, emellett pedig több mint kétszáz márka tartozik a Bacardihoz.

– nyilatkozta Madhavan.

Egy bennfentes szerint a Bacardi hitelből finanszírozza az ügyletet, de a részletek nem nyilvánosak. A cég már 2009-ben bevásárolta magát a Patrónba, akkor 30 százalékos részesedést szerzett, és 500 millió dollárt fizetett. A most létrejött vállalat az IWSR adatai szerint a szuperprémium italok ipari szegmensében a legnagyobb szeszesital előállító lehet az Egyesült Államokban.

Patrón tequila Forrás: AFP/Jonathan Leibson

Az olyan agave-alapú italok, mint a tequila vagy a mezcal eladásai az elmúlt évtizedben hihetetlenül megugrottak.

A szuperprémium tequilák ára ugyanis 2002 és 2016 között nyolcszorosára nőtt,

legalábbis a Distilled Spirits Council kereskedelmi szervezet szerint. Ez jóval több, mint más alkoholos italoké, mert például a vodka ebben az időszakban csak 2,4 százalékot növekedett, míg a rum átlagára 0,2 százalékkal csökkent.

A Patrón az egyik régi tagja az előkelő tequilák piacának. A céget még 1989-ben alapította Martin Crowley és John Paul DeJoria – utóbbi különös életutat járt be, volt már hajléktalan, és első igazi sikere a hajápolási szerek piacához köthető.

A Patrón évente több mint 3 millió palackot értékesít, köztük számos luxus minőségű tequilát, amiket hagyományos módszerekkel Mexikóban állítanak elő.

A Bacardival kötött megállapodás révén a tequilák gyorsan kulcstermékké válhatnak a szeszes italok világpiacán. Tavaly George Clooney, és két társa adta el szintén prémium tequila cégüket, a Casamigost, egymilliárd dollárért.