A túlterhelt kikötők fogják vissza Vietnám szárnyaló kereskedelmét

cat lai port, Vietnám, kikötő
Ships are loaded and unloaded at Ho Chi Minh City's Cat Lai container port, 21 December 2006. Vietnam, 11 January became the 150th member of the World Trade Organisation (WTO), a step expected to launch an era of radical change for the communist-ruled and economically booming nation. AFP PHOTO/HOANG DINH Nam / AFP PHOTO / HOANG DINH NAM
Vágólapra másolva!
Vietnám gazdasága az utóbbi években az erősödés látványos jeleit mutatja. Az Origo is írt arról, hogy a mind nagyobb exportforgalmat bonyolító ország elviekben már a megújuló energiaforrások mellett is elkötelezte magát – igaz, a fordulat megvalósítása egyelőre várat magára. Eközben a gazdasági szereplőknek más problémával is szembe kell nézniük. A túlterhelt teherkikötők és a hiányos szállítmányozási infrastruktúra Vietnámnak minden évben kemény pénzbe kerül, ami egész gazdaságára károsan hat.
Vágólapra másolva!

Vietnám túlterhelt, teherhajózáshoz kapcsolódó infrastruktúrája, egyre jobban rányomja bélyegét az áruszállítás, és így közvetetten a gazdaság teljesítményére is – írja beszámolójában az Asia Times. Az ok látszólag egyszerű, megoldása azonban korántsem tűnik annak: az ország legjobbjának tartott, nagyobb szállítókapacitású, tengerjáró hajókat is fogadni képes kikötőjének nincs közvetlen összeköttetése Ho Si Minh-várossal és annak környékével.

Túlcsordult és kihasználatlan kikötők

Ho Si Minh-városa és annak környéke, a vietnámi áruforgalom egyik központjává nőtte ki magát. Köszönhető ez annak is, hogy számos gyár, műhely működik itt. A javak nemcsak érkeznek, hanem útjukra is indulnak innen, egész pontosan Cat Lai teherkikötőből.

A Soài Rạp folyam egyik legfontosabb kikötője, Vietnám teljes konténerforgalmának 50 százalékát bonyolítja.

A Cat Lai teherkikötő Ho Si Minh-város közvetlen szomszédságában van, ám kapacitásai nem elegendők a forgalom bonyolítására Forrás: AFP/Hoang Dinh Nam

A kikötő üzemeltetői ugyan nemrégiben bevezették az érkező szállítmányokra vonatkozó előzetes regisztrációt, hogy ezzel is gyorsítsák az ügyintézés menetét a dokkokban, de úgy tűnik, ez nem elég, legfeljebb átmeneti enyhülést hozhat.

A Cat Lai ugyanis fulladozik a konténerekben.

A kikötő kapacitásai már nem elég az óriási áruforgalom gyors és megbízható kezeléséhez, adminisztrálásához.

Ennek egyik oka, hogy a környéken működő gyárakból és üzemekből egyszerűen és gyorsan szállíthatók közúton ide az áruk. A gyártók és a fuvarozók is inkább ide küldik a megtermelt javakat, mintsem a messzebbre lévő, de jelenleg nem teljes kihasználtsággal működő Da Nang-i dokkokba és az északabbra fekvő Haiphong kikötőjébe. Utóbbi létesítménye 2020-ra készül el teljesen, de jelenlegi kapacitása sincs kihasználva.

Addig azonban marad a többletkiadás. A megoldást ugyanis vélhetően az jelentené, hogy a termékek gyártói ne Cat Lai-t, hanem

a Ho Si Minh külső területeitől mintegy 50 kilométerre, délkeletre fekvő Cai Mep International Terminalt vegyék célba áruikkal.

Ez a bázis már közvetlenül a Dél-kínai tengerre képes kiengedni és fogadni a teherforgalmat, és alkalmas a nagyobb teherkapacitású, mélymerülésű hajók fogadására is.

Ötven kilométerből többletnapok és kidobott pénz

A probléma gazdasági jelentőségét az érzékelteti a legjobban, ha figyelembe vesszük, mennyit buknak a gyártók azon, hogy konténerekbe pakolt áruikat kétszer kell hajóra rakodtatniuk. Ennek jellemző forgatókönyve, hogy az áru először Cat Lai-ban kerül vízre, kisebb járműre, majd onnan a Cai Mep-be érkezve, nagy, tengerjáró hajóra pakolják azt. Ez napokat is jelenthet az áru rendeltetési helyre jutásában.

– mondja Ho Kim Lan, a Vietnámi Kikötők Egyesületének titkára.

A szakmai szervezetnél nagyon komolynak ítélik meg a problémát. Számításaik szerint,

a vietnámi gazdaság tengeri árufuvarozásában évente 2,4 milliárd dollár válik semmissé a többletköltségek miatt.

Jelentős többletköltség és időveszteség a konténerek átrakodása Forrás: AFP/Hoang Dinh Nam

Ennek oka az, hogy a konténerek nagy része – megfelelő összeköttetés híján – nem Cai Mep-be érkezik közvetlenül.

A mintegy 700 milliárd forintnyi összeget a szektor megspórolhatná magának akkor, ha a gyártók a 18-20 ezer TEU-s kapacitású hajók fogadására is felkészített terminált választhatnák.

Ez nemcsak költségcsökkentést, hanem kapacitások felszabadítását is jelenthetné a város leterhelt kikötőjében.

Ezzel szemben a cégek és a fuvarozók a néhány ezer TEU-s hajóknak megfelelő, sekélyebb vizű, város közeli kikötőket használják – igaz, a távolabbi Haiphong is csak 8000 TEU-s hajókat tud fogadni.

TEU, avagy miben mérik a tengeri konténereket?

A tengeri konténerek nemzetközileg egyik gyakran használt mértékegysége a TEU, azaz a Twenty Foot Equivalent Unit. A szállítmányozásban többféle méretű konténerrel, a leggyakrabban a 20 láb (1 TEU) és a 40 láb hosszú (2 TEU) típusokkal dolgoznak. A TEU egyáltalán nem egzakt mérőszám, viszont segíti a tengerjáró hajók és a konténerterminálok névleges kapacitásainak viszonylag egységes kifejezését. A szállítási költségek tekintetében is mind gyakrabban TEU-ra bontva adják meg a felmerülő összegeket, és nem minden esetben a konténerek darabszámára.

Nem csak az exportforgalmazást nehezíti meg a jelenlegi helyzet. Szingapúrban 4 nap szükséges ahhoz, hogy egy tengeri úton érkező konténer árui értékesítési helyükre indulhassanak, Vietnámban ez a szám 21 nap. Előbbinél 440 dollárba kerül átlagosan importálni egy konténernyi terméket, utóbbi országban, 600 dollárba.

Szingapúr évente 31,6 millió TEU-nyi árut kezel, Vietnam csak 8,4 milliónyit.

Arra is van precedens, hogy a beérkező árut már Hongkongban átrakodják kisebb tengeri járművekre, hogy azok Cat Lai-ba hajózhassanak, ám ez átlagosan 30 százalékkal növeli a szállítási költségeket konténerenként.

Csak egy utat kellene építeni

A fuvarozók és a gyártók is sürgették Ho Si Minh-város vezetését, hogy találjanak megoldást az elviselhetetlen mértékű közúti forgalomra és annak következményeire Cat Lai kapcsán.

A megoldás az lenne, ha a nagyobb teherkikitőhöz közvetlen vasúti vagy közúti csatlakozás épülne ki a város és vonzáskörzetéből Forrás: AFP

Egyes helyeken forgalomkorlátozást vezettek be, a város pedig 20 millió dollárt különített el egy 1,5 kilométeres közvetlen bekötőút megépítésére, amivel a kikötőt a várost elkerülő körgyűrűvel kötnék össze.

Az építkezés azonban lassan halad, mivel már a földterületek kisajátítása is akadályokba ütközik.

A korridor elkészültét leghamarabb 2019-re ígérik.

Vietnám exportforgalma 2017-ben 13,6 százalékkal nőtt a megelőző évhez képest, 2018-ra pedig 13,5 százalékos bővülést várnak.

Ezzel az ország éves exportteljesítménye megközelítené a 214 milliárd dollárt.

Szakértők ugyanakkor arra figyelmeztetnek: az ország közúti infrastruktúrája nincs felkészítve ekkora volumenű teherforgalomra, a kikötők fejlesztésébe pedig a kormány hiába szeretné bevonni a külföldi tőkét, ha a befektetőket elriasztja a nehézkes és lassú állami bürokrácia.

Mások arra figyelmeztetnek, a gőzhengerként nyomuló Kína és az új selyemút létesülése mellett, Vietnamnak nincs sok ideje arra, hogy versenyképes országgá fejlődjön. Az itt említett gyengeségeinek is köszönhető az, hogy például 2017-ben csak a 19. helyre került a feltörekvő gazdaságok logisztikai teljesítményét értékelő jelentésben.