Erre számíthatunk Kínától 2018-ban

Yüan, Renminbi
--FILE--A Chinese clerk counts RMB (renminbi) yuan banknotes at a bank in Huaibei city, east China's Anhui province, 26 October 2012. China is tightening its grip on outbound investment risks affecting the nation's financial security, with a code of conduct for State-owned enterprises making outbound investments and with a blacklist coming soon. While the code of conduct has yet to be released to the public, the overall regulation framework is the same as the one targeting private companies issued on Monday (18 December 2017), according to an official with the National Development and Reform Commission who declined to be named. The code for private companies indicates enterprises should exercise caution in high-leverage fundraising in foreign countries, and they need to strengthen efforts to supervise overseas offices' activities such as share sales. The code will compliment guidelines issued in August, which laid out rules restricting investment in sensitive areas such as property, sports and entertainment, the official said. That guideline and the blacklist system will become major policy tools in curbing investment risks, the official added.
Vágólapra másolva!
A fogyasztás növekedéséből és az innovációból várhatóan az „új Kínára" jellemző, vagyis a fogyasztás bővüléséhez és a szolgáltatáshoz kapcsolódó ágazatok húzzák majd a legnagyobb hasznot, és az előttünk álló három-öt évben itt fog végbemenni a legnagyobb mértékű növekedés. Valószínűleg elsősorban a komoly technológiai ismeretekkel és innovatív termékekkel rendelkező cégek fognak jó eredményeket elérni. Raymond Ma, a Fidelity International Hongkongban állomásozó, több mint 15 éves befektetői tapasztalattal rendelkező portfólió menedzsere a kínai részvények 2018-as kilátásait elemezte.
Vágólapra másolva!

A 2017-ben tapasztalt látványos felülteljesítést követően a stabil makrogazdasági adatoknak, a felfelé korrigáló jövedelemvárakozásoknak és a reális értékeltségeknek köszönhetően 2018 újabb erős év lehet a kínai részvények számára.

Ami a makrogazdaságot illeti, a kínai kormány a konkrét növekedési célok helyett a növekedésminőségének javítására és kiegyensúlyozott fejlődés megvalósítására helyezi át a hangsúlyt.

Emiatt Kína növekedése a következő években némileg visszafogottabbá válhat, ahogy a gazdaságban a befektetések és a külső kereslet helyét a belföldi fogyasztás kezdi átvenni.

A Fidelity szerint összességében Kína fogyasztásának növekedése továbbra is egészséges ütemű lesz, és 2018-ban is meghaladja majd a GDP-növekedés és a befektetések ütemét. Ebben segítségére lesz a stabil munkaerő-piac, az erőteljes jövedelemnövekedés és a fogyasztók igényeinek folyamatos növekedése.

illusztráció Forrás: AFP/Xinhua News Agency/Lu Hanxin

Folytatódik a növekedés

A vállalati jövedelmek kapcsán elmondható, hogy a kínai cégek 2018-ban a lendületes makrogazdasági növekedésnek és a mérsékelt inflációval jellemezhető környezetnek köszönhetően várhatóan 13-17 százalékos növekedést fognak felmutatni.

A kínálati oldalon tapasztalható reformok folytatása tovább javítja Kína termelési hatékonyságát és a vállalati jövedelmeket is.

Komoly támogatást nyújt majd a vállalati tőkekiadások emelkedésére utaló trend is. Az „új Kína" ágazatok, például az internet, az e-kereskedelem, a fogyasztási cikkek és a biztosítások terén fog végbemenni a legnagyobb mértékű tartós növekedés. A felfelé módosított jövedelemvárakozások továbbra is gondoskodnak a kedvező piaci hangulatról.

Az értékeltségekről azt kell tudni, hogy az MSCI China Index jelenleg 14,2-szeres 12-havi jövőbeli árfolyam/nyereség ráta mellett forog, a nyereségnövekedés mértéke pedig 13-17 százalék körül mozog.

Ez historikus mércével reálisnak mondható, és a többi globális és regionális indexhez képest az is marad.

illusztráció Forrás: AFP/Imaginechina/Xie Zhengyi

Maradnak a kockázatok

A globális befektetőknek 2018-ban is a geopolitikai kockázatok okozzák majd a legtöbb fejfájást; 2018-ban főleg Észak-Korea rakéta- és nukleáris programja fogja fokozni a feszültséget. Az erősödő protekcionizmus és gazdasági nacionalizmus fékezheti a globális kereskedelmet és növelheti a térségben tapasztalható geopolitikai feszültséget is.

Emellett a kínai adósság mértéke is jelentős ütemben nőtt a 2008-as globális pénzügyi válság óta.

A háztartások adósságállománya például riasztó ütemben emelkedik, aminek fő oka a jelzálog- és fogyasztási hitelek volumenének bővülése.

Kína adósságállományának felhalmozódása a globális gazdasági és pénzügyi stabilitást is veszélyeztetheti. Mindazonáltal a döntéshozók már megtették az első lépéseket a magánszektor hitelállományának csökkentése felé, és a hitelállomány növekedésének és a vállalati adósság mértékének növekedése lassulni kezdett. Ez némileg enyhítheti a kínai adósságállományban rejlő kockázatokat, írja a Fidelity elemzése.

illusztráció Forrás: Getty Images/Lucas Schifres

Hogy valami pozitívumról is szó essen: a kínai vállalati jövedelmek kellemes meglepetéssel szolgálhatnak, aminek hátterében a termékösszetétel és az üzemi hatékonyság javulása állhat. Mindez javíthatja a befektetői bizalmat és a piac teljesítményének további javulását idézheti elő. Raymond Ma fundamentális, alulról felfelé építkező megközelítésmóddal, elsősorban jó ütemben növekedő vállalatokba fektetve törekszik hosszú távú tőkenövekedést elérni.

A Fidelity szakembereszerint a részvényárfolyamok fő motorja a növekedés,

és az alfa-generálás legbiztosabb módja a jó növekedési kilátásokkal rendelkező vállalatok felkutatása és a portfólióba emelése.