Versenytársakat kaphat a szaúdi olajóriás?

olaj olajfinomítás Szaúd-Arábia
Az Aramco olajfinomító a szaúd-arábiai Dahranban
Vágólapra másolva!
Megváltoztatta az állami olajóriással, az Aramco-val kötött koncessziós szerződését a szaúdi kormány - írja az Oilprice. Ez azt jelenti, hogy a cég elviekben elveszítheti kizárólagos kitermelési jogát a világ egyik legértékesebb kőolaj-készletére.
Vágólapra másolva!

Ahogy az Origo megírta, egyelőre leállították a világ egyik legnagyobb értékű IPO-ját, azaz az Aramco egy részének tőzsdére vitelét. A korábban 100 milliárd dollárra tervezett kibocsátás lefújása körül sok a bizonytalanság, a szaúdi hivatalos kommunikáció pusztán a bizonytalan idejű halasztást igyekszik hangsúlyozni, míg egyes értesülések arról szólnak, végleges kaszát kapott a szunnita királyság Vision2030 névre keresztelt reformcsomagjának egyik legfontosabb lépése.

Az Aramco olajfinomítója a szaúd-arábiai Dahranban Forrás: UIG via Getty Images/Myloupe

Hivatalosan az IPO-t készítette elő

Elképzelhető ugyanakkor, hogy a koncessziós megállapodás megváltoztatása eredetileg épp az IPO előkészítését szolgálta – legalábbis Rijád hivatalosan a tőzsdére lépés előkészítéséhez szükséges adó- és eljárásügyi és hasonló változtatásokkal hozta összefüggésbe a döntést.

Így az Aramco végezte kitermelés folytatását a szaúdi vezetés most néhány évtizedes távlatban maximalizálta, fenntartva a jogot annak megújítására.

Ám ez egyúttal potenciálisan annak lehetőségét is magában foglalja, hogy kitermelési jogosítványt a későbbiekben akár más vállalat is kaphat a királyság olaj- és földgázkincseire.

Marad a tőzsdei kibocsátás terve

Mindez azért figyelemre méltó, mert a Reutersnek augusztus utolsó napjaiban, több befolyásos, a rijádi döntésekre rálátó személy azt nyilatkozta, hogy az Aramco tőzsdére vitelének visszavonása biztosra vehető, sőt,

a döntés erről már az év korábbi szakaszában megszületett, csak nem jelentették be.

Ez azt jelentené, hogy a tőzsdéről remélt jelentős bevétel helyett, más forrásokat kellene találni a bin Szalmán koronaherceg irányításával folytatott országreform-program egyes elemei számára.

A hivatalos szaúdi kommunikáció szerint, Rijád eltökélt az Aramco tőzsdére vitelének kérdésében Forrás: AFP/Photononstop/Giuseppe Masci

Az értesülések kapcsán az ország energiaügyi minisztere, Khalid al-Falih, sietett leszögezni:

a rijádi kormány eltökélt az Aramco IPO-ja mellett, amelyet saját döntése alapján végez majd el a jövőben.

A tőzsdére lépés több tényezőtől függ, ezek kiértékelését és az alkalmas időpont megtalálását az igazgatótanács fogja elvégezni a következő hónapokban – tette hozzá a kormánytag.