Jókora meglepetés születhet az olajexportáló országok rangsorában

Kuvait olajkút
A general view taken on April 16, 2016 shows the Shuaiba oil refinery south of Kuwait City. Kuwaiti oil workers plan to go on strike on April 17, 2016 in protest to what they call the government's plan to cut their annual benefits and bonuses. / AFP PHOTO / YASSER AL-ZAYYAT
Vágólapra másolva!
Ha a jelenlegi tendenciák folytatódnak, akkor hamarosan változás állhat be a világ legnagyobb olajexportáló országainak sorrendjében. Szaúd-Arábia és Oroszország mögé ugyanis felzárkózhat Texas állam.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok Energiainformációs Hivatalának bejelentése szerint április volt az első olyan hónap, amikor a Texas Gulf Coast hatalmas termináljaiból nagyobb mennyiségű nyersolajat indítottak útjára a külföldi felvevőpiacokra, mint amennyi a kikötőbe érkezett más olajexportáló országokból. Az Oilprice.com összegzése hozzáteszi, hogy a kivitel napi 15 ezer hordóval volt magasabb az importnál.

A múlt hónapban tovább nőtt a különbség a texasi fekete arany javára, ugyanis az export már napi 470 ezer hordóval haladta meg a behozatalt.

Összességében az Egyesült Államok olajkivitele is csúcsot döntött, hiszen májusban elérte a napi 2 millió hordót; ennek 70 százalékát Texas adta, ami szintén rekord. Az ezt megelőző egyéves időszakban ez az arányszám átlagban „mindössze" 50 százalék körül alakult.

Forrás: AFP/Yasser Al-Zayyat

A texasi nyersolajat elsősorban Kanadába, Olaszországba, Nagy-Britanniába szállítják.

Illetve a kínaiak júniusban és júliusban még átlagosan egyaránt napi 300 ezer hordónyi mennyiséget vásároltak, ám augusztusban az USA és Kína között dúló kereskedelmi háború kiéleződése miatt teljesen leállt a távol-keleti országba irányuló kivitel.
Ennek ellenére a HSBC prognózisa szerint

Texas rohamléptekkel halad afelé, hogy Szaúd-Arábia és Oroszország után a harmadik legnagyobb olajexportőrré váljon a világpiacon.

A CNN idézi az előrejelzés azon megállapítását, amely szerint ez az olajban gazdag amerikai szövetségi állam jövőre csaknem napi 6 millió hordónyit pumpálhat a fekete aranyból a világpiacra.