Kínának nagyobb baja is van a kereskedelmi háborúnál

made in china Kína
A woman talks on a phone at a shop counter in Beijing on June 18, 2009 with a huge logo saying "Made in China" on the wall. The World Bank raised its forecast for 2009 growth in China, citing a massive public spending drive that offset weak exports, but warned it was too soon to declare an end to the crisis. AFP PHOTO / LIU Jin / AFP / LIU JIN
Vágólapra másolva!
Miközben a világ gazdasági elemzőinek jelentős része az Egyesült Államok és Kína között zajló kereskedelmi konfliktussal van elfoglalva, kevesebben figyelnek Kína saját belső problémáira. A pekingi vezetés számára ugyanis jelenleg a belső stabilitás a legfontosabb.
Vágólapra másolva!

A felfokozott hangulatban talán meglepő lehet, de egy elemzés szerint Kínának nem az amerikaiakkal folytatott vámháború jelenti ma a legnagyobb gazdasági és politikai problémát. A TS Lombard kutatócég úgy látja, a belső ügyek sokkal inkább felemésztik a pekingi vezetés energiáit – írja a CNBC.

A legfontosabb ugyanis a Made in China 2025 elnevezésű gazdasági modernizációs program végrehajtása,

illetve annak a hatalmi struktúrának a megvédése, melyet Hszi Csin-ping elnök kiépített, és amelynek egyik legfontosabb aspektusa Kína térnyerése a globális környezetben.

Erős kezek politikája

Peking persze nem fogja könnyen megadni magát a vámháborúban sem, főleg, hogy a kínai vezetés pénteken bejelentette,

60 milliárd dollárnyi amerikai árura vetne ki 5 és 25 százalék közti vámot,

amennyiben az USA tovább bünteti a kínai importot.

Kína számára kiemelt fontosságú a belső stabilitás Forrás: Imaginechina/Meng zhongde

Kínának azonban ezen a téren van egy nagy előnye az Egyesült Államokkal szemben. Az ázsiai ország politikai berendezkedése ugyanis sokkal jobban elnyomja a kritikus hangokat, vagyis Washingtonnal ellentétben Pekingnek jóval kevésbé kell számolnia hazai politikai nyomásgyakorlással a kormányzati intézkedések ellenében.

Nem véletlen tehát, hogy

a kínai vezetés egyik legfőbb célja, hogy stabilan fenntartsa a pártállami berendezkedést, amelyben erős kézzel irányíthatja az országot.

Ez ugyanis kínai nézőpontból akár stratégiai előnyt is jelenthet az USA-val szemben.

A növekedés irányítása

Ezzel párhuzamosan a TS Lombard szerint a kereskedelmi háború hatása a kínai növekedésre kezelhető mértékű lesz. A kormány ugyanis már elfogadta a lassuló GDP-bővülést, miközben

a támogató fiskális és monetáris intézkedések elvileg tovább erősíthetik a belső keresletet.

Az elemzők azonban hozzáteszik, tekintve hogy a kereskedelmi konfliktus hatásai a következő évben is érezhetők lesznek majd, a kínai politika valószínűleg továbbra is alkalmazkodó marad.

A Shanghai Composite index idei alakulása Forrás: investing.com

Az idei második félévben a kínai növekedés – némi lassulással – 6,3 százalékos lehet, a teljes évtől pedig 6,5 százalékos növekedést várnak a TS Lombard elemzői.

A második negyedévben Kína 6,7 százalékos bővülést hozott össze, ami megfelelt a várakozásoknak.

Mindeközben a részvénypiacok egy ideig még nyomás alatt maradhatnak, főként a kereskedelmi konfliktus következtében – teszik hozzá a szakértők. A kínai benchmark részvényindexnek számító Shanghai Composite mutató több mint 17 százalékot gyengült idén a múlt hét végéig. Kedden azonban az index 2,74 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést.