Visszatért a ringbe Európa legnagyobb bankja

Ez a világ 15 legerősebb bankja – galéria
HSBC
7, HSBC, Nagy Britannia, 2,52 ezer milliárd dollárnyi tőke
Vágólapra másolva!
A várakozásokat felülmúló visszatérést hajtott végre a legnagyobb európai banknak számító HSBC, ahogy a korábbi kiábrándító nyereség után felpattanó profitról jelentett a pénzintézet. A költségek emelkedése azonban a befektetőket még nem nyugtatta meg.
Vágólapra másolva!

Az előzetes prognózisokat felülmúló első féléves adatokat tett közzé a londoni székhelyű HSBC bank. A pénzintézet hétfői jelentése szerint az adózás előtti eredmény éves alapon 4,58 százalékkal 10,71 milliárdra emelkedett 2018 első hat hónapjában. Ezzel pedig lenyomta a Reuters 10,38 milliárdos elemzői konszenzusát is – írja a CNBC.

Ezzel együtt a bank bevétele is szépen alakult, 4 százalékkal 27,29 milliárd dollárra erősödött.

A működési kiadások viszont 17,5 milliárd dollárra nőttek a tavalyi 16,4 milliárdról.

Ez utóbbi adat azért is érdekes, mert a befektetők az elmúlt időszakban jelentős figyelmet tulajdonítottak az emelkedő kiadásoknak, ahogy az első negyedévben a bank csökkenő nyereségről számolt be.

Részvények és költségek

Éppen ez a költségnövekedés indokolhatja azt, hogy a befektetők nem fogadták kitörő örömmel az HSBC eredményét. Bár a hongkongi tőzsdén a papír 1 százalék alatti növekedést produkált hétfőn, a londoni nyitás után nagyjából egy órával a brit tőzsdén jegyzett papír már enyhe mínuszban volt.

Kedvező fordulat jöhet az HSBC-nél Forrás: REUTERS/Valentin Flauraud

A bank vezérigazgatója, John Flint egyébként úgy nyilatkozott, az eredmények megfeleltek a bank korábban megfogalmazott várakozásainak. Az emelkedő költségek pedig azért is fontosak a befektetők számára, mert Flint júniusban bejelentette,

további 15-17 milliárd dollárt fordítanak majd 2018 és 2020 között olyan területekre, mint a „növekedés" és a „technológia".

Mindez pedig azt jelenti, hogy 2020-ig minden évben alacsony egyszámjegyű növekedés várható a bank költségalapjában – tette hozzá Flint.

Mindeközben a bank egy részvényvásárlási programmal igyekszik támogatni a befektetőket. A friss adatok szerint a vállalat június 30-ig 1 milliárd dollár értékben vásárolt vissza részvényeket a májusban bejelentett 2 milliárdos projekt részeként.

Itt a fordulat?

Bár a befektetők, mint látszik, nem fogadták kitörő örömmel a bank jelentését – elsősorban a növekvő költségek miatt –, az elemzők egy része optimista a társaság profitkilátásaival kapcsolatban. Dickie Wong, a Kingston Securities ügyvezető igazgatója például arra számít, hogy

az HSBC komoly fordulatot hajthat végre, aminek következtében a nyereség erőteljesen emelkedhet.

A bank egyébként hosszú, több évig tartó átalakítási periódust tudhat már most is maga mögött. A növekedés felpörgetése érdekében számos változást hajtottak végre a vezetőségen belül, és a mostani elnök, Mark Tucker, illetve John Flint vezérigazgató is, csupán kevesebb mint egy éve irányítják a céget.