Földbe állt Venezuela, miután bevezették az új bolivart

SANTOS, Juan Manuel; MADURO MOROS, Nicolás
A venezuelai biztonsági erők tagjai
Vágólapra másolva!
Minden jel arra mutat, rosszul sikerült az új „szuverén bolivar", azaz Venezuela régi-új pénznemének bevezetése. A BBC arról ír, hogy a bevezetését követő első munkanap szinte országos gazdasági dermedtségben telt: sem a kereskedők, sem a lakosok nem tudnak mit kezdeni az öttel kevesesebb nullát tartalmazó pénzzel.
Vágólapra másolva!

Üzletek ezrei maradtak zárva, és rengeteg munkavállaló inkább be sem ment munkahelyére kedden, az új bolivar bevezetését követő első munkanapon. Utóbbi esetben egyesek sztrájkot emlegetnek, de úgy tűnik, valójában erről nincs szó. Az emberek egyszerűen időt akarnak adni maguknak arra, hogy megértsék, mire elegendők az új címletek a több tízezer százalékos inflációtól sújtott, széteső Venezuelában.

Emelt szintű készültség vezette be az új bolivart

Ahogy az Origo bemutatta, Venezuela vezetése egyre elkeseredettebb harcot folytat a hiperinfláció megállítására és a gazdaság talpra állítására. Ennek egyik eszköze az új bolivar bevezetése, úgy, hogy a régi pénz címleteiből öt nullát egyszerűen levágtak.

Venezuelai biztonsági erők tagjai: megemlték a készültségi szintet az új fizetőeszköz bevezetéséhez Forrás: MTI/EPA/EFE/Miguel Gutiérrez

A helyszínről érkező jelentések szerint, az országban most egyelőre viszonylagos nyugalom van, nincsenek állandósult tüntetések vagy erőszakos zavargások – mindkettőre több alkalommal volt példa az elmúlt években, az egyre mélyülő gazdasági-társadalmi válság miatt.

Ugyanakkor az új pénz bevezetésének napjára megemelték a karhatalmi erők jelenlétét a közterületeken,

mintha csak a caracasi vezetés attól tartana, újra kialakulnak Maduro elnök elleni tüntetések, megmozdulások. Sok venezuelai ugyanis meggyőződéssel képviseli azt az álláspontot, hogy az összeomlásért elsősorban az elnököt és a kormányát terheli a felelősség, a hozzá nem értés és a korrupció miatt.

Az elnök és közvetlen környezete ugyanakkor folyamatosan azt kommunikálja a nyilvánosság felé, hogy képesek a tervezett lépésekkel megtörni az infláció száguldását és rendbe rakni a gazdaságot.

Az ág is húzza

A szakértői elemzések egyelőre borús képet festenek Venezuela jövőjéről. Hiába vezette be a kormány az új bankjegyeket és emeli a jelenlegi sokszorosára a minimálbért szeptember 1-től, csökkentve egyidejűleg az üzemanyagot sújtó járulékokat, a gazdasági jóslatok szerint ezek ellenére is csak rosszabb lesz a helyzet.

Az új venezuelai fizetőeszköz: sok bolt nem nyitott ki, a munkavállalók egy része pedig otthon maradt a bevezetését követő napon Forrás: MTI/EPA/EFE/Miguel Gutiérrez

Ráadásul az emberek körében még mindig a feketepiac fő fizetőeszközének számító dollár a népszerű, pontosabban, kívül az államilag szabályozott piaci kereteken, annak értékében bíznak saját devizájuké helyett.

Nem javít valószínűleg a helyzeten az sem, hogy az új bolivart Caracas az ország saját kriptovalutájához, azon keresztül pedig valóban értékes olajkincséhez kívánja kötni.

Az elemzők szerint ez az elképzelés semmiféle piaci értékkel nem bír.

Az emberek pedig egyelőre tanácstalanok, a boltok ajtói pedig sok helyen még mindig zárva, hogy a kereskedők felkészüljenek az új bankjegyek és érmék kezelésére.

Ezen bajok mellett pedig az ország partvidékét földrengés is sújtotta kedden. Az adatok szerint 1900 óta nem volt ilyen erős földrengés. Áldozatokról egyelőre nem érkezett jelentés.