Az Apple lehet a Tesla és Elon Musk megmentője

Apple, Iphone 8, bemutatás
Apple CEO Tim Cook presents the newest products of the company at the Steve Jobs Theatre of the Apple Park, the new company headquarters of the iPhone manufacturer in Cupertino, US, 12 September 2017. - NO WIRE SERVICE - Photo: Christoph Dernbach/dpa
Vágólapra másolva!
Létrejöhet az évtized üzlete, ha a befektetők spekulációja valóságot ölt. A Teslának pénzre van szüksége, az Apple pedig évek óta keresi a lehetőségeket, hogy betörjön az autóiparba, azon belül is az önvezető járművek piacára. A pletykák egy esetleges felvásárlásról akkor kaptak újból szárnyra, amikor Elon Musk Twitteren jelentette be, hogy komolyan fontolóra vette a Tesla kivezetését a tőzsdéről.
Vágólapra másolva!

Az Apple és a Tesla közötti házasság a két fél számára első ránézésre tökéletesnek tűnik, ráadásul már több szakértő is vizionálta az esetleges egyesülést. A Morgan Stanley egyik elemzője még tavaly mutatott rá arra, hogy az Apple-nek bőven elegendő pénze van, hogy felvásárolja az elektromos autókat gyártó vállalatot, valamint arra is,

hogy finanszírozzák és megvalósítsák Elon Musk, a cég vezérigazgatójának elképzeléseit.

Musk akkoriban reagált is a felvetésre, de úgy gondolta, hogy az Apple nem érdeklődik a Tesla iránt. Hozzátette, hogy ő maga is a kaliforniai vállalat telefonját és számítógépét használja, valamint megjegyezte, hogy az Apple sikeres termékek tucatját dobja piacra minden évben, ezért nem tudja elképzelni, hogy valóban érdeklődnének vállalata iránt.

Tim Cook a tökéletes ember lenne Elon Musk mellé Forrás: AFP/2016 Getty Images/Stephen Lam

Most viszont változott a helyzet, hiszen Musk közölte követőivel, hogy már régóta fontolgatja a Tesla tőzsdéről való kivezetését. Szakértők szerint most jött el a pillanat az Apple számára, és amennyiben Musk igazat mondott, úgy a techvállalat 420 dolláros részvényenkénti áron kaphatna pénzügyi mentőövet.

Muskot emellett egyre nagyobb nyomás alatt tartják a befektetők, hiszen a Model 3 kálváriája még nem ért véget, ráadásul rövidesen kifogynak a pénzből.

Ross Gerber, a Tesla részvényeket is birtokló Gerber Kawasaki befektetési alapkezelő vezérigazgatója szerint, ha folytatódik a Tesla-részvények zuhanása, az a lehető legnagyobb ajándék lenne Tim Cook Apple-vezér számára. Hozzátette, hogy Cook éppen a gyártás és a logisztika megszervezésében tudna a leginkább segíteni Musknak.

A Tesla fedélzeti képernyőjén az iOS futhatna Forrás: AFP/Frank Duenzl

Az Apple jelenleg 267 milliárd dollárral rendelkezik, ez pedig bőven elég ahhoz, hogy megvegyék a Teslát, amelynek piaci értéke jelenleg 52,6 milliárd dollár körül mozog. Ennél sokkal többet is ért már az elektromos autókat gyártó vállalat, azonban a sorozatos kudarcok és Musk furcsa közösségi média bejegyzései miatt sokat zuhant az árfolyam idén. A legutóbbi Musk-féle Twitter-bejegyzés után például 19 százalékot.

Gerber szerint már az is elég lehet az Apple számára, ha 5-10 százaléknyi tulajdonrészt szereznek a Teslában, hiszen ezzel akár azt is elérhetik, hogy saját iOS operációs rendszerük fusson a Tesla autókba szerelt központi képernyőkön.