Elektromosautó-töltőkkel szerelik fel Izland legendás autópályáját

Izland Bakkagerdi
Bakkagerdi, Izland
Vágólapra másolva!
Izland megkezdte energetikai tervének végrehajtását, amely keretében növelni kívánják a megújuló energiaforrások alkalmazását, és ösztönző programokkal segítik az elektromos járművek elterjedését.
Vágólapra másolva!

Az izlandi fenntarthatósági programnak az adott lendületet, hogy a szigetország túlzott mértékben függött a külföldi olajforrásoktól.

Napjainkban az izlandi energiafogyasztás 80 százalékát nem fosszilis energiaforrásokból fedezik,

hanem főként víz- és geotermikus energiával.

Illusztráció Forrás: Flickr.com

– nyilatkozta Jón Björn Skúlason, aki az országos energetikai programoknak a kormány, az ipar és a kutatóintézetek közötti koordinálását végző Icelandic New Energy vállalat vezetője.

Bár a teljes energiafelhasználás húsz százalékát még mindig a fosszilis tüzelőanyagok fedezik, azonban

az izlandi kormány olyan államilag finanszírozott ösztönző programot vezetett be, amellyel az elektromos járművek használatát kívánja elősegíteni.

A program eredményességét jól jelzi, hogy az ország útjain közlekedő elektromos járművek száma a 2014-ben regisztrált kilencvenről mára több mint 6 ezerre nőtt.

Izlandi energiafelhasználás Forrás: Izland gazdasági és pénzügyi helyzete. Pénzügyi és Gazdaságügyi Minisztérium,

Az e-autók elterjedését támogatandó, több mint húsz ABB gyártmányú villámtöltő állomást telepítettek Izland híres autópályája, az 1300 kilométernél is hosszabb Route 1 mentén, amely egyben az ország fő logisztikai útvonalának is számít, írja közleményében az ABB Kft.

A töltőknek a szigetországban szélsőséges időjárási viszonyok között kell üzemelniük, mivel nem ritka, hogy a hőmérők higanyszála akár -30 Celsius fok alá süllyed.

A töltők rendkívül zord körülményeknek vannak kitéve. Magas a sótartalom, gyakori a tengeri köd, alacsony a hőmérséklet, magas a páratartalom, és gyakoriak a viharok – mondta el Bjarni Már Júlíusson, a Reykjavik Energy vállalatcsoport vezető tagjának számító ON Power vezérigazgatója.

Az ON Power fogja üzemeltetni az ABB Route 1 mentén telepített villámtöltőit.

Kezdetben az emberek szkeptikusak voltak, azonban ma már azt látják, hogy elektromos autók közlekednek az utakon, és térnyerésük folyamatos – mondja Skúlason.

Illusztráció Forrás: AFP/ONLYWORLD.NET/Nick Fox

A cég villámtöltői 15-30 perc alatt képesek feltölteni egy elektromos autó akkumulátorát.

A berendezések a felhasználói hozzáférés-engedélyezést, a fizetést és a hálózati csatlakozást biztosító megoldások széles körét támogatják. Azonban egy stabil, jól működő töltési infrastruktúra kiépítése elengedhetetlen, ha Izland meg akarja valósítani ambiciózus célját, a százszázalékos energetikai fenntarthatóságot.

Az cég technológiája garantálja, hogy a töltők a hét minden napján, 24 órán át üzemeljenek.

A távoli, digitális kapcsolatot biztosító rendszer lehetővé teszi a sziget bármely pontjáról a berendezés monitorozását.

A rendszer valós idejű adathozzáférést biztosít az ON Power számára, amire támaszkodva az üzemeltető távolról felügyelheti, és proaktívan vezérelheti a töltőállomások üzemi és műszaki állapotát.