A beltéri farmoké lehet a jövő

beltéri farmgazdaság illusztráció
This June 14, 2012 hand out picture shows a worker checking lettuces at the indoor farm of Spread company in its Kameoka factory in Kameoka city, Kyoto prefecture. A Japanese firm said on February 1, 2016 it would open the world's first fully automated farm with robots handling almost every step of the process, from watering seedlings to harvesting crops. Kyoto-based Spread said the indoor grow house will start operating by the middle of 2017 and produce 30,000 heads of lettuce a day. AFP PHOTO / HO / SPREAD RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / SPREAD" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS = / AFP PHOTO / SPREAD / SPREAD
Vágólapra másolva!
2050-re legalább 9 milliárd ember él majd a bolygón, és a jelenlegi mezőgazdasági rendszerek nem lesznek képesek táplálni ezt a mennyiségű embert. A beltéri növénytermesztés azonban sokkal hatékonyabb eljárással üzemel, mint a hagyományos növénytermesztés, így ez lehet a megoldás a jövőben.
Vágólapra másolva!

A 2013-ban Kaliforniában alapított Local Roots egyike a több mint 40 ezer beltéri farmgazdaságnak az Egyesült Államokban. A cég vezérigazgatója, Eric Ellestad szerint

a beltéri gazdaságok jelenthetik a megoldást a növekvő lakossági igények ellátásában.

Ráadásul a Local Roots kifejezetten a helyi igényekre figyelve termel, az ott élők alkotják magát a céget, és látják el a növényeket.

Illusztráció Forrás: AFP/Spread

2050-re a bolygó lakossága több mint 9 milliárd fő lesz, és a hetven százalékuk városi környezetben fog élni.

– olvasható a mottó a cég weboldalán.

Opening the door to the future of farming. What would you want to see us grow in one of our TerraFarms?

Local Roots Farms (@localrootsfarms) által megosztott bejegyzés,

Az épületen belüli növénytermesztésnek számos előnye van. A függőleges elrendezés előnye, hogy

sokkal kisebb területen, sokkal több növényt lehet termeszteni

– a cégnél tizenegyszer több saláta terem így, mint hagyományos módszerrel. Ráadásul sokkal kevesebb vízre van szüksége a növényeknek a beltéri termesztésnek köszönhetően.

– nyilatkozta Ellestad a MarketWatchnak. Több mint harminc különböző növény található kínálatunkban, például eper, málna, uborka vagy paradicsom.

A Local Roots beltéri növénytermesztési rendszeréhez teljes egészében napkollektorokat használnak, és egy belső hálózat segítségével a nap huszonnégy órájában, a hét minden napján képesek ellenőrizni a fényviszonyokat LED fényforrásaiknak köszönhetően, és ezért az időjárás sem befolyásoló tényező, így

az év bármely szakában képesek termeszteni,

függetlenül a kinti időjárástól.

A cég fenntartható gazdaságként működik, valamint az általa termelt növények GMO és vegyszermentesek. Ellestad pedig hozzátette, hogy a tőlük kikerülő zöldségek, gyümölcsök és fűszernövények ízletesebbek és egészségesebbek is.