Zseniális ötlettel robbantotta a bangladesi startup piacot három fiatal

Horizontal VERTICAL ShopUp
A Bangladeshi woman logs onto social networking website Facebook on her laptop in Dhaka on May 15, 2012. Facebook is a social networking service and website launched in February 2004. As of April 2012, Facebook has more than 900 million active users. AFP PHOTO/ Munir uz ZAMAN / AFP PHOTO / MUNIR UZ ZAMAN
Vágólapra másolva!
Bangladesben nemcsak azért lépnek fel milliók nap, mint nap a Facebookra, hogy szórakozzanak, hanem számos embernek ez egy valódi munkahely is. Rengeteg starup és kisvállalkozás van jelen a közösségi médiában, valamint itt építi ki vevőkörét.
Vágólapra másolva!

A bangladesi e-Commerce Association szerint jelenleg 300 ezer online kiskereskedő árul ruhát, kozmetikumot a Facebookon keresztül.

ShopUp Forrás: Shopup.com.bd

Ugyanakkor a kisvállalkozók komoly nehézséggel találják szembe magukat, mivel bővítésük érdekében pénzügyi támogatásra van szükségük, hogy kiszolgálják az egyre jobban növekvő vásárlási igényeket.

Az ország ugyan rendelkezik mikrohitel-rendszerrel, kifejezetten a kisvállalkozások számára, ugyanakkor ez nehezen átlátható és magas kamatlábakkal vehető csak igénybe.

Ez indította el Afeef Zamant, Siffat Sarwart és Ataur Chowdhuryt a saját ötletük megvalósításában. A trió létrehozta a ShopUp platformot, ami a kisvállalkozások tulajdonosainak hitelminősítési folyamatát automatizálta, a várakozási időt hetekkel csökkentette, valamint a 18-20 százalékos kamatlábakat 3-5 százalékra vitte le.

Illusztráció Forrás: AFP/Munir Uz Zaman

A 2016-ban indított startup idén 2 ezer vállalkozás finanszírozását segíti, jövőre azonban bővítik a rendszert, így akár már 10 ezer vállalkozásnak tudnak támogatni negyedévente. Ezzel pedig segítenek nemcsak a nehezebb helyzetben lévő női vállalkozóknak, hanem az egész ország gazdaságának is.

– mondta el Zaman a CNBC-nek.

Ugyan a ShopUp nem biztosít hitelt, az algoritmusnak köszönhetően többen és gyorsabban tudnak hitelhez jutni.

– mondta Zaman, aki megjegyezte, hogy az országban nincs sok multinacionális munkáltató.

Amellett, hogy segítséget nyújt a finanszírozáshoz, a ShopUp technikai és üzleti támogatást nyújt a kisvállalkozásnak a Facebookon, valamint más közösségi médiában való megjelenésre.

Ez azt jelenti, hogy több ember képes lesz online vállalkozások elindítására, ami létfontosságú egy olyan országban, ahol az emberek több mint 55 százaléka önálló vállalkozó – állítja az IndexMundi adatgyűjtő.