Pandaeledeltől fenntartható gazdálkodásig: erősödik Ázsia bambuszipara

Giant Panda Triplets At Chimelong Safari Park In Guangzhou, China Guangzhou Guangzhou 2016 China China 2016 PANDA Giant Panda TRIPLETS Mengmeng Shuaishuai Kuku BAMBOO Bamboo Shoots Safari Park MILK FOOD ZOO 14 July 2016 14th July 2016 NurPhoto
Giant panda triplets Mengmeng, Shuaishuai and Kuku eat bamboo shoots at Chimelong Safari Park in Guangzhou, capital of south China's Guangdong Province, July 14, 2016. The world's only surviving panda triplets, who were born on July 29, 2014 in Guangzhou, have been weaned from milk and got the ability for independent living.
Vágólapra másolva!
Fenntarthatósági bezzeg-növény lehet a bambuszból, olyan jól állnak termesztésével és hasznosításával Ázsiában. A rattannal együtt a másik olyan növény a felzárkózó országok vidéki térségeiben, melyre – a tapasztalatok szerint – működő és a környezetvédelem szempontjainak megfelelő gazdálkodást lehet alapozni.
Vágólapra másolva!

Bútorok, kézműves termékek, sőt, lakhelyek építésére is használják a bambuszt Délkelet-Ázsiában. Az Asia Times beszámolójából kiderül, a bambuszban az a nagyszerű, hogy fenntartható gazdálkodást folytatva azzal, csökkenthető a szegénység mértéke, sőt, a biológiai változatosság megőrzése is segíthető.

Feljövőben a bambuszipar

A bambusz rendkívül sokoldalúan felhasználható, és ezért a világpiacon is egyre értékesebb növény. Csakúgy, mint a kúszópálmafélék családjába tartozó rattan. Jellemzően Ázsia, Afrika és Ausztrália trópusi vagy ilyen jellegű erdeiben találhatók meg.

A bambusz nemcsak a pandáknak, hanem más állatoknak is fontos táplálékául szolgál.

Nem csak a pandáknak fontos eledel a bambusz Forrás: NurPhoto/Liu Dawei/Xinhua/Photoshot/NurPhoto/Liu Dawei

A fenntartható módon termesztett bambusz pedig fontos alternatívája lehet a fának, különösen Ázsia azon térségeiben, ahol közösségi tulajdonban állnak az erdők, és ennek megfelelően az ott élők közösségi gazdálkodást is folytatnak azokban.

Például Kínában a bambusztermesztés – a 2016-os adatok szerint –

10 millió ember megélhetését biztosította, amihez 31,8 milliárd dollár, azaz 8500 milliárd forintnyi gazdasági teljesítmény társult.

Ez hozzávetőlegesen az éves magyarországi GDP negyede.

De jelentős a bambusz és a rattan fenntartható módon folytatott termesztése például Kambodzsában és Vietnámban, a Mekong folyam térségben is. Itt a nagyarányú erdőirtások azok, amelyek veszélyeztethetik a bambuszültetvényeket.

Bambuszdarabokkal tömött zsákot cipel egy kínai férfi Forrás: AFP/Johannes Eisele

Kezdik felfedezni a vállalatok

Füstölőszálakat, bútorokat, használati tárgyakat készítenek a bambuszból és rattanból. Egyre több ültetvényen fenntarthatósági tanúsítvány birtokában folyik a munka. Például Borneó szigetén a rattanültetvényeket úgy alakítják ki, hogy azok ne veszélyeztessenek ritka állatfajokat, például az orángutánét.

A rattan globális iparágának értéke 2017-ben 4 milliárd dollár volt.

Kambodzsában pedig a közösségi erdőhasználat jegyében, a falvak lakói tevékeny részt vállalnak az erdőállomány – és így a bambusz és rattan – megóvásában is. Közösen óvják az erdőket a szemétlerakástól, a tüzektől, vagy épp az illegális fakitermelők portyáitól.

Rattan- és bambusztáskák: egyre fontosabb termesztésükben a fenntarthatóság Forrás: borneoline.com

Egyre több az olyan vállalkozás, mely előállított termékeihez maga is tanúsítványt csatol arról, hogy

a felhasznált alapanyag fenntartható gazdálkodásból származik.

A bambusz- és rattantermesztés gazdasági és közösségmegtartó ereje egyre nagyobb figyelmet kap, többek között a természetvédelmi szervezetek – például a WWF – részéről is. Idén június 25-27-ig Kínában rendezték meg a Nemzetközi Bambusz és Rattan Kongresszust, ahol több mint 40 ország részvételével tanácskoztak arról, hogyan lehet támogatni a termesztésben érdekelt gazdálkodókat, és milyen jó gyakorlatokat vehetnek át egymástól az érdekeltek.