Ezeket a képzéseket szeretik a legjobban a nők

High angle view of woman is working at desk Using Laptop Wireless Technology Retro Styled Computer Over The Shoulder View Coffee Cup One Woman Only Only Women One Young Woman Only Only Young Women Young Women Women Females Copy Space Surfing the Net Three
High angle view of woman is working at table. Over the shoulder view of female using laptop. Selective focus is on technology with blank screen.
Vágólapra másolva!
Idén is elkészült a nők körében legnépszerűbb OKJ-s képzések Top tízes listája. A rangsor szerint 2017-ben a társadalombiztosítási ügyintéző és a bérügyintéző képzések vonzották a legtöbb jelentkezőt a hölgyek közül. Az említetteken kívül még az adótanácsadó, valamint a pénztárkezelő és valutapénztáros tartották meg tavalyi helyezésüket.
Vágólapra másolva!

Az élvonalban nem történt nagy változás az előző évi listához képest: továbbra is a pénzügyi-gazdasági képzések szerepelnek túlnyomórészt a hölgyek körében legnépszerűbb OKJ-s képzések Top 10-es listáján.

Illusztráció Forrás: Getty Images/Neustockimages/Neustockimages

Az idei rangsorban is a társadalombiztosítási ügyintéző (első helyezett) valamint a bérügyintéző (második helyezett) képzések iránt volt legnagyobb a kereslet a hölgyek körében.

Mellettük még a vállalkozási mérlegképes könyvelő került dobogós helyre, míg a pénzügyi-számviteli ügyintéző negyedik lett. A sportedzői képzés ezúttal is előrébb lépett egyet, így került az ötödik helyre 2017-ben.

Az államháztartási mérlegképes könyvelő a hatodik lett, két helyet javítva egy évvel korábbi szerepléséhez képest. Az adótanácsadó képzés megtartotta korábbi pozícióját, ezúttal is a hetedik helyen végzett, míg az IFRS mérlegképes könyvelő képzés három helyet rontott az előző évi listához képest. Ismét a kilencedik helyen végzett a pénztárkezelő és valutapénztáros OKJ-s képzés. A tavalyi tízedik (állatgondozó) lekerült a listáról, helyét a logisztikai és szállítmányozási ügyintéző vette át.

Illusztráció Forrás: 123RF

Akárcsak 2016-ban, tavaly is a nők jelentkeztek nagyobb arányban a Perfekt képzéseire, nagyjából kétszer annyian, mint a férfiak. A hölgyek és a férfiak is a 25 és 34 év közötti korosztályból vállalkoztak a legtöbben egy-egy képzés elvégzésére

. A nőknél ezenkívül még nagy arányban iratkoztak be OKJ-s képzésre a 15 és 24 és a 35 és 44 év közöttiek. A 35-44-es korosztályból szintén sokan ültek vissza az iskolapadba a férfiaknál. A nők körében továbbra a pénzügyi-gazdasági tanfolyamok voltak népszerűek, a férfiaknál pedig ezúttal is nagyobb arányban jelentkeztek ipari képzésekre, azon belül is a gépkezelői területre.

Tóth Réka, a Perfekt Zrt. oktatási szakértője szerint egyre több fiatal jelentkezik OKJ képzésre, amit jól mutat, hogy

2017-ben a tavalyihoz képest tovább növekedett a 15 és 24 év közötti jelentkezők száma.

Sokan ugyanis hamar felismerik, hogy egy OKJ-s képzés elvégzése jó belépő lehet a munkaerőpiacra, és sokféle élethelyzetben elvégezhető, legyen szó friss álláskeresésről, karrierváltásról, előrelépésről vagy kismamaság alatti felkészülésről.