Marad a hazai bérek két számjegyű növekedése

női fönök vezető igazgató egyenlőtlen  fizetés női  férfi bérek fizetések
Vágólapra másolva!
Mark Zuckerberg a botrányok ellenére egyre feljebb kapaszkodik a világ leggazdagabb embereinek listáján. A héten bejelentették, hogy hivatalosan is véget ért a görög válság. Magyarország gazdasága tovább szárnyal, az MNB javított a GDP előrejelzésén, már 4,4 százalékos bővülést várnak. 
Vágólapra másolva!

Véget ért a görög válság

19 ország pénzügyminiszterei Luxembourgban tettek pontot a harmadik segélyprogram végére, amely augusztusban jár le. Pierre Moscovici, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyekért felelős biztosa történelminek mondta a lépést és kijelentette, hogy véget ért a görög válság.

illusztráció Forrás: Getty Images/2015 Getty Images/Milos Bicanski

Az egyezség szerint az európai hitelezők 10 évvel meghosszabbítják a régi kölcsönök nagy részének lejárati idejét, és az adósságteher könnyítésére más adósságtörlesztési engedményeket is nyújtanak. Utolsó részletként Athén 15 milliárd eurót kap, amellyel 24,1 milliárd euróra duzzaszthatja fel készpénzkészletét, ez pedig elegendő lesz Görögország pénzügyi szükségleteire 22 hónapon át, a harmadik segélyprogram augusztusi lejártát követően.

Az év második felében sem változik a Diákhitel1 kamata

Változatlan, 2,3 százalék marad a szabad felhasználású Diákhitel1 kamata 2018. július 1 és december 31 közötti időszakban. A kötött felhasználású Diákhitel2 kamata pedig nulla százalék, köszönhetően az állam kamattámogatásának.

illusztráció Forrás: MTI/Soós Lajos

Így tehát 17 éves fennállása óta a legkedvezőbb feltételekkel vehető igénybe a szabad felhasználású hitelforma. A hitelben részesültek száma másfél évtized alatt meghaladta a 390 000 főt, a kihelyezett hitelösszeg pedig lassan eléri a 334 milliárd forintot.

Az MNB az eddiginél magasabb inflációval számol

Az MNB idén az eddiginél magasabb 2,7 százalékos inflációval számol, amely jövőre eléri és enyhén meghaladja a 3 százalékot. Ettől azonban nem fog elszállni az infláció, mert

a lakossági megtakarítások szintje nem csökken, a beruházások aránya nő, és a lakosság többnyire a féltartós és a tartós árucikkekből vásárol többet.

illusztráció Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Az államháztartási folyamatok továbbra is fegyelmezett költségvetésre épülnek, idén 2,2 százalékos hiánnyal kalkulálnak az MNB-ben, az államadósság csökkenése pedig jövőre a GDP-hez viszonyítva 70 százalékos szint alá eshet.

Magyarországra hozná regionális irodáját a Nemzetközi Beruházási Bank

Varga Mihály pénzügyminiszter és Nyikolaj Koszov - a Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) elnöke a héten aláírták a szándéknyilatkozatot a pénzintézet új európai regionális irodájának Magyarországra hozataláról.

illusztráció Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Varga Mihály kiemelte, hogy a vállalati hitelezés további bővülésére van szükség ahhoz, hogy az ország versenyképessége javuljon, hiszen az IIB az új irodán keresztül jelentős szereplőjévé válhat a közép-kelet-európai beruházásoknak és a vállalati hitelezésnek.

Akár 15 milliós bírságot is kaphat, aki nem irtja ki határidőre a parlagfüvet

Egy 2008-ban elfogadott törvény szerint június 30-ig van ideje minden föltulajdonosnak, hogy megakadályozza a parlagfű virágjának kialakulását. Amennyiben ez nem sikerül, akár 15 milliós bírság is kiszabható.

illusztráció Forrás: MTI/Rosta Tibor

Magyarországon minden ötödik ember pollenallergiás, amelynek leggyakoribb okozója a levegőbe kerülő nagyfokú parlagfű-koncentrátum. Nem elég azonban a parlagfű egyszeri irtása, hiszen a törvény alapján az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenn kell tartani.

Kilőtt a Facebook árfolyama

Az adatbotrány ellenére szerdán 200 dollár felett is jegyezték a Facebook részvényeit az amerikai értéktőzsdén. Mark Zuckerberg a részvények drágulásának köszönhetően utolérte Warren Buffett-et a világ leggazdagabb embereinek rangsorában. Ha a tendencia folytatódik, akkor Zuckerberg hamarosan meg is előzheti Buffett-et.

Mark Zuckerberg Forrás: AFP/EyePress News

Egy friss hír szerint a Facebook hozzá fog járulni ahhoz, hogy az adminisztrátorok a jövőben havi 4,99-29,99 dollár közötti összeget számítsanak fel tagdíjként egyes csoportok esetében. Egyenlőre ezt csak kísérleti jelleggel, három csoporttípusnál vezetik be.

Az MNB 4,4 százalékos GDP bővülést vár

A Magyar Nemzeti Bank emelte az idei GDP- és infláció-előrejelzését. A korábban várt 4,2 százalék helyett most 4,4 százalékos GDP bővülést vár a jegybank.

Illusztráció Fotó: Adrián Zoltán - Origo

A friss inflációs jelentés szerint jövőre a GDP 3,5 százalékkal, 2020-ban 2,8 százalékkal bővül majd.

Indiában lehet a következő vízkrízis

A kormányzati ügynökség jelentése szerint bő egy évtized múlva, 2030-ra, India vízigénye a mostani kétszeresére nő. A krónikus vízkrízis a számítások szerint akár 6 százalékkal is visszavetheti évente Ázsia harmadik legerősebb gazdaságának GDP-jét.

illusztráció Forrás: AFP/Narinder Nanu

Indiában jelenleg is mintegy 600 millió embert fenyeget a hosszan tartó vízhiány veszélye, és a növekvő népesség miatt ez a szám évente emelkedni fog. A vízügyi miniszter azt mondja, India jelenleg legnagyobb problémája, amivel szembe kell néznie, a vízhiány.

A tej áfájának csökkentése miatt 20 milliárd forint marad a családok zsebében

Varga Mihály kiemelte, hogy a kormány adócsökkentési politikája jövőre is folytatódik. Jövőre is biztosítja a kormány az Európában egyik legalacsonyabb, 15 százalékos személyi jövedelemadót és a vállalkozások számára Európa legalacsonyabb, 9 százalékos társasági adóját.

illusztráció Forrás: AFP/Eric Audras

A családi adókedvezmény tovább bővül. A következő évben a kétgyermekes családok adókedvezménye havi ötezer forinttal - összesen már havi 40 ezer forintra - emelkedik, amely 20 milliárd forintot hagy mintegy 380 ezer családnál. Az UHT és az ESL tej áfája jövőre a legalacsonyabb mértékű, azaz ötszázalékos lesz. A módosítással 20 milliárdot spórolhatnak a családok.

Súlyos állítások az Aldiról és a Lidlről

A KDFSZ elnöke, Bubenkó Csaba azt tapasztalta, hogy a részmunkaidő kiszolgáltatottá teheti a dolgozókat. Sőt, szerinte mindez a törvényes pénzlenyúlás hivatalos formája.

illusztráció Forrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

Emellett a részmunkaidő a bérköltségek csökkentésének egyik legjobb módszere, hiszen így a dolgozókat gyakran csak néhány órára kell kifizetni. Előfordul az is, hogy a részmunkaidőben dolgozóknak több idejük megy el készülődéssel és az utazással, mint amennyit a munkahelyükön töltenek.

Patkányok ették ki a készpénzt egy ATM-ből

Az északkelet-indiai Asszám államban patkányok támadtak meg egy ATM-et és felfalták a készpénz egy részét, a további bankjegyeket pedig megcsócsálták. A patkányok a kábelek kivezetésére szolgáló lyukon juthattak be az ATM belsejébe, hogy ott pusztításba kezdjenek.

illusztráció Forrás: Shutterstock

A rágcsálók különösen a 2000-es és 500-as címletű indiai rúpiákat kedvelték. A technikusoknak emellett sikerült megmenteni mintegy 1,7 millió rúpiát. A patkányok lakomájukkal mintegy 1,2 millió rúpia, azaz 17 600 dollárnyi kárt okoztak.

Áprilisban két számjegyű volt a bruttó bérek növekedése

Áprilisban a bruttó átlagkereset 340 600 forint volt, ez pedig 12,6 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Nemzetgazdasági szinten az áprilisi átlagos nettó kereset családi kedvezmény nélkül 226 500 forint volt, a kedvezményt is figyelembe véve pedig 235 000 forintra becsülhető.

illusztráció Forrás: Shutterstock

A költségvetési szektorban 14,2 százalékos volt az emelkedés a márciusi 18,1 százalékos tizenkét havi rekord mértékű emelkedést követően. A bíztató folyamatok mögött a 2016-ban kötött bérmegállapodás áll, amely idén is biztosította a minimálbér és a garantált bérminimum emelésé.
Varga Mihály megjegyezte, hogy ennek köszönhető a szociális hozzájárulási adó jövőre tervezett 2 százalékpontos mérséklése is.

Teljes összeomlásra figyelmeztet a tőzsdeguru

Egyre többen figyelmeztetnek egy küszöbön álló pénzpiaci válságra. Paul Tudor Jones hedge-fund menedzser arra figyelmeztetett a Goldman Sachs rendezvényén, hogy az a pénzügyi politika, amellyel az amerikai központi bank, a Fed igyekezett kezelni a 2007-2009-es pénzügyi válságot, a következő összeomlás alkalmával már nem lesz alkalmazható.

illusztráció Forrás: AFP/Imaginechina/An Xin

A milliárdos befektető ugyanakkor hozzátette, hogy noha sok részvény már túlzottan drága a New York-i tőzsdén, az újabb krízis előtt még jöhet egy felívelő szakasz, vagyis ismét komoly emelkedésnek indulhatnak a részvény- és a kötvényárfolyamok az év vége felé.