A Facebook lett Amerika első számú közellensége

kommunista Kína
Photo released 01 November 1976 in Beijing by Chinese official news agency with a caption saying: "One million Peking armymen and people hold grand mass rally in warm celebration of comrade Hua Guofeng's appointment as Chairman of the Chinese Communist Party (CCP) Central Committee (CC) and its military commission and of great victory in shattering scheme of the "Gang of Four" anti-party clique to usurp Party and State power. A joyous festive mood of solidarity, militancy and victory prevails at the mafnificent Tiananmen Squarewhich is alive with a sea of jubilant people and a forest of red flags". Hua Guofeng (born in 1920) who had been eased out of power in the late 1970s despite having been anointed by Chairman Mao Zedong as his heir, 18 September 1997 hung on his seat on the CC of the CCP during the 15the congress of the party. He is among the last of the revolutionary old guard that continues in the CC of the Party. Hua had risen rapidly in the 1970s from being an obscure cadre in Hunan, Mao's home province to the top job of party chief after Mao's death, based on the Great Helmsman's simple remark, "with you in charge, I am at ease". At one time Hua was head of the party, the government and the armed forces, having courted the moderate faction led by the then disgraced Deng Xiaoping in order to eject the ultra-leftist "Gang of Four" that included Mao's widow Jiang Qing. CHINA OUT / AFP PHOTO / XINHUA
Vágólapra másolva!
A Facebook beismerte, hogy megosztotta a felhasználók adatai négy kínai mobilgyártóval, köztük a Huawei-jel. Mark Warner demokrata szenátor, aki az amerikai szenátus hírszerzési bizottságának tagja, az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy a Facebook adatmegosztásának komoly veszélyei lehetnek. A vállalat képviselői szerint azonban csak olyan adatokat osztottak meg a mobilgyártókkal, amelyek segítenek a készülékekre optimalizálni a Facebook-alkalmazást. Viszont erről nem tájékoztatták megfelelően a felhasználókat.
Vágólapra másolva!

Francisco Varela, a Facebook mobilpartnerségekért felelős elnökhelyettese elmondta, hogy a cég ügyelt arra, hogy a Huawei, Lenovo, OPPO és TCL nevű gyártókkal kötött megállapodásokat az elejétől fogva szigorúan felügyeljék azért, hogy ezek a vállalatok a legjobb Facebook-élményt nyújthassák a felhasználóiknak.

Egyre nagyobb nyomás alá kerül a Facebook világszerte, hiszen a Cambridge Analytica botrány óta sorra derülnek ki a közösségi oldal által elkövetett szabálytalanságok és visszaélések. A The New York Times írta meg először, hogy a Facebook nagyjából 60 mobilgyártóval kötött megállapodást, és nagy mennyiségű felhasználói adatot és információk osztott meg ezekkel a vállalatokkal.

A Huawei Kína legnagyobb mobilgyártója Forrás: AFP/Jim Lee

Amennyiben az érintett felhasználók nem tudtak arról, hogy a Facebook megosztja az adataikat másokkal, vagy nem tájékoztatták őket megfelelően, akkor ezzel a vállalat megszegte a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) egy 2011-es rendelkezését. Az Egyesült Államokban még feszültebb lett a hangulat, miután kiderült, hogy a gyártók között kínai cégek is vannak. A szenátor szerint tényleg komoly aggodalomra ad okot, hogy a kínaiak hozzáférhettek amerikai felhasználók adataihoz.

Mint mondta: azt szeretné megtudni, a Facebook miként gondoskodott arról, hogy ezek az információk ne landoljanak kínai szervereken.

A Huawei Kína legnagyobb mobilgyártója, amelyet Ren Zhengfei, a kínai hadsereg egykori tisztje alapított. Éppen ezért tiltotta meg az amerikai kongresszus a Pentagon-alkalmazottaknak, hogy ilyen készüléket vásároljanak. Idén áprilisban pedig a Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) 5-0-s arányban szavazta meg, hogy bármilyen állami támogatásban részesüljön a Huawei, mivel attól tartottak, hogy a telefonra vírusokat és rejtett kiskapukat telepíthettek a kínaiak és így jutnának be, illetve fertőznék meg az amerikai számítógépeket.

A Huawei közleménye:

„Miként az összes vezető okostelefon-gyártó, a Huawei is együttműködött a Facebook-kal, hogy a Facebook szolgáltatásait kényelmesebbé, felhasználóbarátabbá tegye. A Huawei azonban soha nem gyűjtötte vagy tárolta az adatokat a Facebook felhasználóiról."
Mark Zuckerberg Forrás: AFP/Xinhua News Agency/Li Xin

A bizalmatlanság a Huawei iránt nem új keletű.

Már 2012-ben készült egy nagyon alapos amerikai tanulmány arról, hogy a Kínai Kommunista Párt milyen szoros kapcsolatban van az ország mobilgyártóival. Ezért jelent a Facebook tevékenysége most már nemzetbiztonsági kockázatot, és sokkal keményebb fellépésre számíthat az amerikai törvényhozók részéről.