Műanyag hulladékból épít utat egy afrikai ország

Nelplast
A worker sorts plastic for recycling into blocks which can be used in road construction at the Nelplast Ghana Ltd factory in Ashaiman, suburban Accra on April 6, 2018. People in Ghana's capital, Accra, regularly complain that the city's streets are filthy and that piles of rubbish spill out of the open, roadside drains.Blocked drains from an accumulation of trash are regularly blamed for often devastating flooding that hits the city during the annual rains.But a young engineer is looking to new technology to recycle the thrown-away plastic and turn them into blocks that can be used to build roads. / AFP PHOTO / CRISTINA ALDEHUELA
Vágólapra másolva!
A szegénység és a környezetszennyezés óriási probléma Ghánában. Azonban egy helyi vállalat elkezdett építőanyagot előállítani a szemétből, ami alkalmas utak és házak építésére is, ráadásul olcsóbb, mint a hagyományos építőanyagok.
Vágólapra másolva!

Ghánában óriási probléma a közegészségügy, ezért az afrikai nemzetnek évente 290 millió dollárt kell költenie az állapot javítására.

A probléma egyik okozója a műanyag szemét,

amelynek csak 10 százalékát hasznosítják újra az országban.

Ghánai munkás a Nelplastnak hordja a műanyag hulladékot Forrás: AFP/Cristina Aldehuela

Ugyan Ghána tervezte egy hasonlóan szigorú törvény bevezetését, mint amilyet Ruanda és Kenya is kitalált, de ettől végül visszatáncolt a kormány. Ezt a döntést azzal indokolták, hogy munkahelyek veszhetnek el a szigorítás miatt - írja a Quartz.

Azonban valaki az üzleti lehetőséget látta meg a rengeteg hulladékban. A 33 éves Nelson Boateng 13 éves kora óta dolgozik egy gyárban, és 2015-ben alapította meg cégét, a Nelplastot.

A vállalat 30 négyzetcentiméteres építőelemet készít műanyaghulladékból.

Újrahasznosított burkolóanyag Forrás: AFP/Cristina Aldehuela

A négyzet alakú elem anyaga homok, műanyag dara és vas-oxid keveréke.

A Nelplast titokban tartja a pontos arányokat, annak szabadalmaztatása folyamatban van, de annyit elárult a vállalat, hogy minden műanyagot felhasználnak, kivéve a PVC-csöveket.

Az építőelemből járdát lehet készíteni, de épületekbe is be lehet építeni.

Nelplast burkolat a hagyományos út mellett Ghána fővárosában Forrás: AFP/Cristina Aldehuela

A műanyag ilyen jellegű felhasználása nem új keletű, Indiában az utak építésénél kevernek műanyagot az aszfaltba.

Egy műanyag lap ára 1 dollár (250 forint), ami 50 centtel olcsóbb a hagyományos burkolóanyagoknál.

A cégnek jelenleg 60 alkalmazottja van,

de további 500 embernek adnak munkát nem közvetlen módon.

Az anyagok aránya titkos Forrás: AFP/Cristina Aldehuela

Egyelőre a vállalat legnagyobb problémája, hogy nem tudja kielégíteni a keresetet, ugyanis naponta 800 kilogramm szemétből

200 műanyag tömböt tudnak előállítani.

Hamarosan növelheti kapacitásait a cég Forrás: AFP/Cristina Aldehuela

Jó hír azonban, hogy a gazdasági miniszter ígértetett tett Boatengnek, hogy segít bővíteni a gyártókapacitásokat, így hamarosan napi 15 ezer „téglát" tudnak majd gyártani.