Ez most a legnagyobb fenyegetés a világgazdaságra

szállítás hajózás tenger konténer kereskedelem súly
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok és Kína közti kereskedelmi háború jelenti manapság a legnagyobb fenyegetést a világgazdaság egészére nézve – mondta a JPMorgan amerikai nagybank elnöke. A bankvezér ezzel együtt dicsérte az amerikai elnök hazai gazdaságpolitikáját.
Vágólapra másolva!

Komoly kockázatot jelentene a világgazdaság egészére nézve is, ha a világ két legnagyobb gazdasága (az USA és Kína) kereskedelmi háborúba kezdene – mondta a CNBC-nek Jacob Frenkel, a JPMorgan elnöke. Hozzátette,

jelenleg még nem lehet kereskedelmi háborúról beszélni a két ország között, inkább csak kisebb összetűzésekről voltak és vannak.

Frenkel figyelmeztetett, a 20. századi történelemben (1931-ben) már volt példa arra, hogy az amerikai munkahelyek védelmében protekcionista vámpolitikát vezettek be, akkor azonban az események csak még tovább fokozták a nagy gazdasági válságot. Egy ilyen helyzetet pedig minden áron el kell kerülni – mondta.

Keménykedés és tárgyalás

A háttérben az áll, hogy Donald Trump amerikai elnök még március elején jelezte, kemény vámokkal sújtaná a kínai alumínium- és acéltermékeket. Ennek eredményeként Peking később bejelentette, 25 százalékos vámot vetne ki 106 amerikai exporttermékre, melyek évente 50 milliárd dollárnyi értéket jelentenek. Trump erre reagálva közölte, megfontolásra terjesztette elő, hogy 100 milliárd dolláros tételben vezessen be további vámokat Kína ellen.

Komoly károkat okozhatna a világgazdaságnak egy kereskedelmi háború Forrás: 123rf.com

Amikor Frenkelt az esetleges tárgyalásokról és megállapodásokról kérdezték, hangsúlyozta, „a kínaiak nagyon racionálisak." Hozzátette azonban,

Nem szabad tüzelni, csak tárgyalni."

Trump és a bankok

Mindeközben a bankár

elismerését fejezte ki Donald Trump hazai gazdaságpolitikájával kapcsolatban.

Külön kiemelte a pozitívumok között a társasági adó csökkentését, a szabályozási környezet enyhítését, illetve az arra irányuló törekvéseket, hogy a cégek hazavigyék a külföldön parkoltatott készpénzállományaikat.

A bankvezér dicsérte Donald Trump hazai gazdaságpolitikáját Forrás: NICHOLAS KAMM/AFP/Getty Images

Bár Frenkel jelezte, nem akarja magára venni a kormányszóvivői szerepet, mégis úgy látja, Trump politikai intézkedéseit igen kedvezően fogadta az üzleti szektor. Ha pedig egy ország valódi gazdasági talpra állást akar látni, ahhoz

támogatni kell az üzleti szektort, és ezen keresztül a tőkeberuházásokat is

– mondta. Emellett kiemelte, tíz évvel a pénzügyi válság után a világgazdaság igencsak kiegyensúlyozott és elég jól teljesít.