Állampapírra cserélték betéteiket az önkormányzatok

Vágólapra másolva!
Állampapírra cserélték betéteiket az önkormányzatok, a helyhatóságok január végén több mint 316 milliárd forintnyi magyar állampapírt tartottak számláikon - írta szerdai számában a Világgazdaság a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján.
Vágólapra másolva!

A lap rámutatott, hogy két-három évvel ezelőtt a lekötött betét sokkal népszerűbb volt az önkormányzatok körében, mennyisége 200-300 milliárd forint között ingadozott, idén januárra azonban ez a volumen 30 milliárd forint alá süllyedt.

Az önkormányzatok számláin 2015 végén még csupán 24 milliárd forintnyi állampapír volt, korábban pedig 10-20 milliárd forint között ingadozott az állomány. Az intenzív állampapír-vásárlás 2016-ban indult meg, abban az évben 122 milliárd forintért vettek állampapírt, és tavaly is hasonló összeggel nőtt az állományuk. Míg 2016-ban főleg egy éven belül lejáró hitelpapírokat vettek a helyhatóságok, tavaly már az éven túli lejáratokat preferálták.

A Világgazdaság cikke szerint vélhetően a lakossági állampapírok landoltak nagy mennyiségben az önkormányzatok értékpapírszámláin. A lap emlékeztet arra, hogy az idén január óta már csak természetes személyek vásárolhatnak hosszú lejáratú lakossági állampapírokat, így az önkormányzatok most már csak egyéves vagy féléves magyar állampapírba fektethetnek.