Az Alibaba és a Ford arcfelismerés után ad kocsit

Ford Mustang
GENEVA, SWITZERLAND - MARCH 07: Ford Mustang is displayed at the 88th Geneva International Motor Show on March 7, 2018 in Geneva, Switzerland. Global automakers are converging on the show as many seek to roll out viable, mass-production alternatives to the traditional combustion engine, especially in the form of electric cars. The Geneva auto show is also the premiere venue for luxury sports cars and imaginative prototypes. (Photo by Robert Hradil/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A kínai e-kereskedelmi óriás és az amerikai autógyártó közösen leplezték le Kanton városában a most elkészült automatájukat, amely öt emelet magas, és 42 autó fér el benne – például Ford Explorer SUV-ot vagy a legendás Ford Mustangot.
Vágólapra másolva!

Az Alibaba zászlóshajójának számító online vásárlási alkalmazás, a Tmall jó hitelminősítéssel rendelkező felhasználói akár tíz percen belül megvehetik autójukat a gépből, bármilyen emberi segítség nélkül.

– mondta Gu Wanguo, a Tmall Auto vezérigazgatója.

Ford Mustang Forrás: Getty Images/Robert Hradil

Egyszerűen kiválaszthatják a modellt az Alibaba Taobao mobilalkalmazásával, ez utóbbi beolvassa arcukat, ezzel azonosítva személyazonosságukat, majd ezután férhetnek hozzá az autóhoz.

Az automatát április 23-án adják át a nyilvánosságnak.

Ráadásul a vásárlóknak háromnapos tesztelésre van lehetőségük, mielőtt végleg elköteleznék magukat a vásárlás mellett. Hasonló automatát terveznek még Kantonban és Pekingben is.

A Ford és az Alibaba tavaly decemberben hároméves együttműködési partnerséget írt alá, amely lehetővé teszi az amerikai autógyártó számára új értékesítési lehetőségek felfedezését.

Jack Ma, az Alibaba alapítója és vezetője Forrás: AFP/Mike Clarke

Az e-kereskedelemi óriásnál nem idegen az autók online eladása: 2016-ban száz Maserati autó talált gazdára 18 másodperc alatt a Tmall alkalmazáson keresztül.

Az autók online árusítása egyre nagyobb teret nyer, például a Tesla is így értékesíti elektromos autóit, de más márkák, mint például a Hyundai, a Daimler Benz, a BMW és a Volvo is kínálja ezzel a módszerrel járműveit.