Kárpótlás nélküli földelkobzásról szóló törvényt fogadtak el

Aerial view of Capetown sumptuousness luxury wealth SEA AFRICA AERIAL VIEW South Africa prosperity affluence
Aerial view of parts of Capetown with the harbour, the Victoria and Albert Waterfront, Table Mountain, Signal Hill, Lion's Head, the Cape Town Stadium and the Green Point district (l-r) - March 2016 | usage worldwide
Vágólapra másolva!
Az apartheid óta nem volt még olyan kényes a Dél-Afrikai Köztársaság belpolitikai helyzete, mint ami a most elfogadott törvény miatt kialakulhat. Az ország egyik legfontosabb nagyvárosában hamarosan elfogy a víz, s közben a képviselők megszavazták a fehér mezőgazdasági termelők földjeinek kompenzáció nélküli kisajátítását.
Vágólapra másolva!

A dél-afrikai törvényhozás döntése nyomán az alkotmányt is módosítani kellhet, de ez csak technikai jellegű kérdésnek tűnik amellett, hogy az ország mezőgazdasága a tét.

A föld színe

A dél-afrikai parlament olyan jogszabályt fogadott el, amelynek értelmében a farmerek földje kárpótlás nélkül kisajátítható.

Ez súlyos feszültséget okozhat 24 évvel az apartheid bukása után az országban, ahol

a mezőgazdaságilag értékes területek 73 százaléka jelenleg is fehér gazdálkodók kezében van.

Ez az arány 1994-ben 85 százalék volt.

Az új elnök is elfogadta a földkisajátításról szóló javaslatot Forrás: AFP/Mike Hutchings

A nagyjából 50 millió lakosú országban a fehér bőrszínűek aránya nagyjából 9 százalék. Az ide tartozó gazdálkodók a művelésbe bevont területek közül is a leginkább értékeseket birtokolják.

A február közepén beiktatott új elnök, Cyril Ramaphosa első beszédében már letette voksát amellett, hogy a mezőgazdasági termelők földjeit akár kártalanítás nélkül is kisajátíthassák. A ház elnöke, Julius Malema pedig azt mondta:

A házelnök szerint a döntés mögött nincs semmiféle bosszúvágy a fehérek ellen. Malema korábban annak a baloldali politikai tömörülésnek volt az egyik tagozatvezetője, amelynek nevéhez a földelkobzás lehetőségének most elfogadott koncepciója köthető, és amely korábban Nelson Mandela pártja is volt.

Senki nem tudja, mi jön ezután

Többen azonban úgy vélik, Malema korábban nyíltan uszított a fehérek gazdaságainak elfoglalására. Egyesek szerint az új elnök is ennek hatására foglalt állást a kérdésben, így vélhetően a szegény vidéki lakosság támogatását is hosszabb távon magáénak tudhatja.

Dél-Afrika eddig még nem jutott Zimbabwe sorsára.

Dél-Afrika eddig még elkerülte Zimbabwe sorsát, ahol a fehérektől elvett és hozzá nem értő gazdálkodóknak átadott farmok csődje jutottak, majd emiatt az ország gazdasága is összeomlott Forrás: AFP/Chris Wallberg

Ott a fehérektől elkobzott farmokat a gazdálkodáshoz nem értőknek adták, ami nem csak a mezőgazdaság, hanem az ország egészének csődjéhez is vezetett.

Egyelőre nem lehet megjósolni, mik lehetnek a döntés gazdasági és társadalmi következményei.

Az ország 2016-ban 22 milliárd dollár értékű mezőgazdasági teljesítményt mutatott fel, ami közel 13 százalékos növekedés az azt megelőző évhez képest.