A Facebook rémálma csak most kezdődik

Facebook, érdekes, tény, Mark, Zuckerberg
A kamu felhasználói profilok száma körülbelül 85 millió. Ez durván 8,6-szor annyi, mint Magyarország teljes lakossága.
Vágólapra másolva!
Idén lesz nyolc éve, hogy megjelent Mark Zuckerberg fiatal éveiről és a Facebook alapításáról szóló film, A közösségi háló, azonban az elmúlt hét történései simán megérnének egy folytatást a filmhez. A felhasználók adatainak helytelen kezelése, visszaélések és különböző összeesküvés-elméletek miatt a Facebook-vezérnek a kongresszus előtt kell felelnie a kérdésekre. Mire mindennek vége, az is lehet, hogy a Facebook olyan gyorsan tűnik el a köztudatból, ahogyan megjelent.
Vágólapra másolva!

Tovább folytatódik a Facebook rémálma, sőt a legrosszabb még hátra van. Az amerikai hatóságok nem fogják annyiban hagyni az ügyet és Mark Zuckerbergnek maratoni hosszúságú meghallgatáson kell majd megjelennie a kongresszus illetékes bizottsága előtt. A Facebook néhány alkalmazottját már meghallgatták, de a törvényhozók nem kaptak minden kérdésükre választ.

Ahogy azt korábban megírtuk, a Facebook néhány napja kirobbant botrányának legfőbb oka, hogy több mint 50 millió felhasználó adataival élt vissza a közösségi háló. Az emberek beleegyezése nélkül adataikat a szintén botrányba keveredett Cambridge Analytica nevű cégnek adták ki, amelyet aztán felelőtlen adatkezeléssel vádoltak meg az elmúlt napokban.

Amy Klobuchar szenátor elmondta, hogy mindenképpen szeretnék ha Zuckerberg megjelenne, és eskü alatt válaszolna a kérdésekre. Hozzátette, hogy nemcsak a Facebook, de más techvállalatok vezetőire is számítanak, hogy nyíltan beszéljenek a meglévő adatkezelési problémákról.

Illusztráció Forrás: AFP/2017 Getty Images/Justin Sullivan

Zuckerberg mellett a vezérigazgató, Sheryl Sandberg is jelen lehet a meghallgatásokon.

Zuckerberg az amerikai sajtónak megerősítette, hogy kész válaszolni a kérdésekre, de Richard Blumenthal szenátor ezzel együtt közölte, hogy ha önként nem jelennek meg, akkor a bíróság idézi majd be a Facebook vezetőit.

Ha csak a hasonló jellegű meghallgatásokat vesszük alapul, akkor valószínűleg többórás, heteken át tartó procedúra indulhat el, amelynek során minden bizonnyal nem fogják kímélni Zuckerberget.